01/07/2020 10:07
Анонс. До 6 річниці звільнення Слов’янська правозахисники презентують серію звітів про порушення прав людини під час окупації міста

6 липня об 11:00 в УКМЦ правозахисники презентують серію звітів про порушення прав людини, які відбувалися під час захоплення та окупації Слов’янська з 12 квітня 2014 року по 5 липня 2014 року.  

Слов’янськ став не просто містом, з якого почалася війна на Сході України -  події в ньому стали рольовою моделлю для захоплення інших міст Донбасу.

Під час презентації правозахисники розкажуть про  життя міста в умовах окупації, діяльність незаконних збройних формувань, підконтрольних РФ та безпосередньо командувача Ігоря Гіркіна; функціонування незаконних в’язниць, створених НЗФ; переслідування мешканців міста за релігійні переконання; залучення неповнолітніх осіб до збройних формувань; питання примусової праці та торгівлі людьми в незаконних місцях несвободи; проблеми обстрілів та мінування об’єктів цивільної інфраструктури. Також правозахисники висвітлять питання розгортання проросійської пропаганди в місті, проблеми доступу до медичної допомоги під час окупації та пошуку шляхів примирення в громаді після відновлення урядового контролю над Слов’янськом.

Презентація транслюватиметься на сайті УКМЦ та на сторінці події в Facebook.

Учасники презентації:

Антон Удовенко, редактор видання «Місто, з якого почалася війна», проектний менеджер ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив»

Олексій Біда, координатор Центру документування УГСПЛ

Наталія Каплун, документаторка БФ Восток SOS

Катерина Котлярова, аналітикиня ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив»

Андрій Москаленко, юрист ГО «Громадський комітет конституційних прав і свобод громадян»

Надія Нестеренко, аналітикиня ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив»

Модератор: журналіст «Радіо Свобода» Денис Тимошенко

Звіт «Місто, з якого почалася війна» складається з двох видань.

Видання «Місто, з якого почалася війна: на головну роль призначено...» підготовлено та представлено УГСПЛ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) ) «Права людини в дії».

Видання «Місто, з якого почалася війна» підготовлено Східноукраїнським центром громадських ініціатив, БФ «Восток SOS», Правозахисним центром громадських досліджень, ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян», які є членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», за підтримки Kurve Wustrow – Centre for Training and Networking in Nonviolent Action в рамках програми «Громадянська служба миру», яка фінансується Федеральним урядом Німеччини.