25/04/2018 15:04
Експерти СЦГІ взяли участь у Форумі з питань гендерної рівності

Захід відбувався впродовж трьох днів, з 15 по 17 квітня, у Швеції. На Форумі було більше 500 учасників зі більше ніж 100 країн світу. Представники СЦГІ  Ганна Янова та Володимир Щербаченко за підтримки Шведського інституту також взяли участь у міжнародному форумі.

У панельних дискусіях брали участь високопосадовці з різних країн, прем’єр-міністри, міністри закордонних справ, представники неурядових організацій, науковці. У перервах між була можливість поспілкуватися з представниками інших країн.

Форум був спрямований на поглиблення зусиль представників різних сфер для досягнення гендерно рівного світу. Питання гендерної рівності в різних країнах мають свою специфіку, ,  алеважливими є спільні зусилля представників різних країн для ефективного та якнайшвидкого досягнення однієї з Цілей сталого розвитку ООН 2016-2030 – Забезпечення гендерної рівності. Розширення прав і можливостей всіх жінок та дівчат.

Учасникам було важливим дізнатися як інтегрувати питання гендеру під час збройних конфліктів. Представники СЦГІ представили звіт про гендерно-зумовлене насильство на Донбасі, поділилися результатами своєї діяльності та майбутніми планами.

«Забезпечення відновлення справедливості для жінок та дівчат,  які постраждали у збройному конфлікті на сході України, є одним із важливих завдань над яким працює наша організація. Для мене було важливим побачити цю проблему в глобальному контексті, те як вона вирішується в Колумбії, Іраку, Афганістані, інших країнах.  Участь у Форумі що саме ми ще можемо зробити для вирішення цієї проблеми»,  - коментує свою участь у Форумі Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

“ Представники більше ніж 100 країн обговорювали забезпечення прав, політичне представництво та доступ до ресурсів  жінок  та дівчат в різних політичних, соціальних, економічних контекстах. Така глобальна дискусія за участі  жінок та чоловіків, представників міністерств та  неурядових організацій не може не надихати. Участь в Форумі дала можливість подивитися на ситуацію в Україні  в перспективі, зрозуміти, що попереду ще багато роботи», - зазначає Янова Анна, дослідниця Східноукраїнського центру громадських ініціатив

На Форумі була присутня урядова уповноважена з питань гендерної політики в Україні Катерина Левченко. Під час зустрічі з представниками СЦГІ уповноважену було запрошено до участі у громадських обговореннях на тему «Відновлення справедливості для жінок та дівчат,  які постраждали у збройному конфлікті на сході України». Катерина Левченко із зацікавленням прийняла запрошення. Сам захід заплановано провести 30 травня, 2018 року в м. Маріуполь.

Серед численних воркшопів, лекцій та панельних дискусій ключовими були доступ жінок до урядових організацій, роль релігії у понятті гендерної рівності, феміністський підхід до правосуддя, прав людини та участь жінок у мирі та безпеці, та багато іншого.

Форум став корисним заходом для подальшої напрямку роботи. Нині ж правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив готується подання до Міжнародного кримінального суду щодо сексуального насильства, вчиненого під час збройного конфлікту на сході України.