30/05/2018 18:05
У Маріуполі обговорили механізми досягнення справедливості

30 травня в Маріуполі відбулося громадське обговорення «Відновлення справедливості для жінок та дівчат, які постраждали у збройному конфлікті на сході України».

В обговоренні взяли участь не лише постраждалі жінки, а й представники різних державних органів: Національної поліції, СБУ, судів, соціального захисту, ОБСЄ.

Присутні обговорювали питання справедливості, що постраждалі вкладають у це поняття і які механізми необхідні для її встановлення.  

Організаторами заходу став Східноукраїнський центр громадських ініціатив за підтримки Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко. Обговорення відштовхувалося від дослідження, проведеного експертами Центру, «Війна без правил: гендерно-обумовлене насильство, пов’язане зі збройним конфліктом на сході України».

Програма заходу передбачала обговорення того, що перешкоджає на шляху до встановлення справедливості. Поділившись на менші групи, учасники обговорили причини і бачення варіантів досягнення справедливості, щоби потім обмінятися думками і дійти спільних рішень у тому, які ж механізми слід напрацювати на державному рівні, локальному чи виробити персональні. За результатами обговорення було виокремлено декілька позицій, які передали Урядовій уповноваженій.

З ініціативи СЦГІ та Катерини Левченко таке обговорення провели саме в Маріуполі, адже саме в це місто часто переїжджають люди з території збройного конфлікту, цивільні постраждалі від наслідків військових дій. Однак питання безпеки і відновлення справедливості обговорюється переважно у столиці. Туди постраждалі не завжди мають змогу приїхати і взяти участь в обговоренні проблемних питань, які стосуються безпосередньо їхніх ситуацій. Серед учасників у Маріуполі були жінки, які зазнали насильства, були в полоні, родичі загиблих, особи, які втратили житло чи воно було пошкоджено під час обстрілів. 

Часто люди просто не звертаються до компетентних органів влади, тому експертами центру було вирішено створити саме такий формат заходу, де постраждалі матимуть змогу обговорити проблемні питання з представниками різних органів влади, правоохоронної системи. Учасницями обговорення цього дня в Маріуполі стали постраждалі жінки із Широкино, Сартани та інших міст сходу України, які вимушені були переїхати. Всі вони поділилися тим, як бачать доступ до правосуддя.

«Такі обговорення сприяють почути тих, хто потребує і перекласти мову документів на мову нормативно-правових актів, які на часі», - зазначила Катерина Левченко у підсумку громадського обговорення.