19/09/2018 11:09
Діти у збройному конфлікті: дослідження СЦГІ на HDIM

Щорічна міжнародна конференція країн-учасниць ОБСЄ, що триває у Варшаві з 10 по 21 вересня, складається з десятків зустрічей і сайд-івентів. 18 вересня відбудевся сайд-івент, організований членами коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Темою цього дня стане: «Гуманітарні і соціальні наслідки збройного конфлікту на Донбасі»

З презентаціями виступили представники організацій-членів Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Дослідниця Східноукраїнського центру громадських ініціатив Ганна Куровська виступила із дослідженням ролі Російської Федерації і її агентів у залучення дітей до збройного конфлікту.

За її підрахунками, нині маємо щонайменше 118  випадків залучень неповнолітніх у збройний конфлікт. Серед них - 104 відбувалось зі сторони незаконних збройних формувань, і 14 зі сторони проурядових сил, а також з боку добровольчих

«Окрім того,  на тимчасово непідконтрольних територіях існує тенденція до мілітаризації молоді,  зокрема через діяльність низки дитячих та молодіжних організацій військового спрямування, що навчають дітей поводженню зі зброєю. До функціонування таких організацій також долучаються урядові та неурядові організації з РФ», - ділиться своїми спостереженнями дослідниця.

Вербування та залучення дітей віком до 15 років у збройні формування заборонене міжнародним гуманітарним правом та вважається злочином у міжнародному кримінальному праві. Натомість українське законодавство до міжнародних стандартів не адаптоване. Усі пов’язані з проблемою залучення дітей наслідки й обговорили під час конференції з прав людини і демократії HDIM у Варшаві.