04/10/2018 14:10
Запрошуємо на прем'єру фільму про полонених в ЛОДА

10 жовтня відбудеться прем’єра короткометражного документального фільму «Крихка свобода / Tangible Freedom» про проблему незаконного ув’язнення на сході України.

Режисер фільму - Костянтин Кляцкін, оператор-постановник - Павло Липа, композитор - Роман Вишневський, звукорежисер - Василь Явтушенко, виконавчий продюсер - Сергій Малярчук, художник - Ласло Алмаші, дизайнер анімації - Сергій Григор’єв, пошук героїв та змістовне консультування - Володимир Щербаченко, Ганна Янова.

Кінематографісти об’єднання Вавилон’13 та студії DocNoteFilms, спільно з правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) створили 35-хвилинну документальну картину про долі чоловіків і жінок, які були ув'язнені в підвалі приміщення колишньої Луганської ОДА, одразу ж після окупації регіону.

П’ять колишніх полонених поділяться з глядачем своєю історією, в контексті сьогодення країни, від Революції Гідності до окупації Криму та східних регіонів України.

ЛОДА – приміщення Луганської обласної державної адміністрації, яке з початку захоплення незаконними збройними формуваннями перетворилося на одне з понад 200 місць несвободи на захопленій території.

«Посадили в бус без вікон і пригрозили, що смикнуся, то пристрелять. Мовляв, можу бігти, але куля наздожене», - згадує один із полонених.

«Коли прийшов до тями, було дуже важко дихати. Як виявилося, це був холодильник, до якого кидали тих, кого досить сильно було побито. Там я перебував перші три дні. Ну наскільки можу це зараз зрозуміти», - говорить незаконно ув’язнений.

Творці фільму - автори повнометражного документального фільму про українських військових що не зрадили присязі - Крим, як це було, по-особливому  підійшли до цієї болючої теми, виносячі на перший план долю звичайного українця, який несподівано втрачає свій дім, свободу самовираження, і якого потім позбавляють волі. Факти катування, жорстокого і такого, що принижує людську гідність, поводження задокументовані правозахисниками СЦГІ, які виступили змістовними консультантами фільму.

Вони довірились нам - ми обережно передаємо цю довіру глядачеві”, - режисер Костянтин Кляцкін про атмосферу зйомок.

 

 

Показ відбудеться 10 жовтня о 19:30

Адреса: м.Київ, кінотеатр Жовтень”, вул. Костянтинівська, 26

Вхід вільний за попередньою реєстрацією.

Подія в fb: https://www.facebook.com/events/710857062601570

 

Контакти для детальної інформації:

+380636816581 (Каріна Дорошенко, СЦГІ), kiradoros@gmail.com