17/01/2018 16:01
Eвалюація у молодих українських громадах

У рамках проекту "Застосування евалюації в процесі ефективного управління об'єднаними громадами" ми провели два семінари, в яких взяли участь 24 учасники з 7 районів України, запросили до Польщі представників 8 громад та 8 українських евалюаторів, провели евалюаційні дослідження у 8 громадах і, нарешті, запросили усіх зацікавлених на конференцію "Ефективне управління громадами з використанням евалюації".

Проект, який проводився Східним Фондом "Демократичне Товариство Схід" (м. Варшава) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (м.Київ) тривав 7 місяців. Найбільшим викликом були евалюаційні дослідження, які проводили українські евалюатори підтримувані польськими експертами. Вони відвідали 8 громад, які брали участь у проекті, де вони проводили інтерв’ю, проаналізували документацію з 8 різних завдань, що виконуються органами місцевого самоврядування. Результати цих досліджень – це звіти про евалюацію.

Більшість представників громади, які брали участь у проекті, вперше зустрілися з поняттям евалюації. Під час конференції, яка підсумувала нашу діяльність, один з українських посадовців місцевого самоврядування говорив, що тепер він переконаний у необхідності більш глибокого аналізу рішень, прийнятих у громаді. Учасники проекту заявили, що частіше користуватимуться евалюацією, а також завжди, коли є сумніви щодо того, яке рішення буде більш правильним з точки зору потреб жителів та ефективності реалізованих рішень.

Результатом проекту є шість евалюаційних звітів про виконання різних завдань, виконаних шістьма громадами (будівництво дитмайданчика, ремонт будинку культури, зміна системи опалення у школі). Документи розробили українські евалюатори, які в минулому році – в рамках нашого проекту – почали підготовку в галузі евалюації. Над евалюацією цьогорічних завдань вони працювали командами, які складалися з двох українських евалюаторів за підтримки польських експертів. Вони мали продемонструвати дуже хорошу організацію роботи та спеціальні навички аналізу ситуації у новостворених українських громадах. Не всім вдалося справитися з таким завданням. Експерти визнали шість із восьми евалюаційних звітів такими, що відповідають вимогам. Два звіти, підготовлені однією з команд, не відповідають цим вимогам.

Ми публікуємо звіти підготовлені:

1. Оленою Новіковою та Юрієм Чумаком – командою, яка працювала під керівництвом Ельжбєти Свідровської:

Звіт про дослідження: Реконструкція покрівлі багатоквартирного будинку в селищі Решетилівка Полтавської області

Звіт про дослідження: Перспективи перепрофілювання Строганівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини

2. Aллою Ковальовою та Олегом Гапоном – командою, яка працювала під керівництвом Олександри Куявської:

Звіт про дослідження проекту ремонту будинку культури у с. Червоне поле в Осипенківській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ)

Звіт про дослідження проекту будівництва твердопаливної котельні  з використанням альтернативного палива (агропелет) в Софіївській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ)

3. Юлією Бойко та Оленю Берьозкіною – командою, яка працювала під керівництвом Maцея Шалая:

Звіт про дослідження: Споруда дитячих майданчиків як елементу розвитку  соціальної інфраструктури. Вивчення проблеми - село Кряжове

Звіт про дослідження: Транспортне сполучення смт. Недригайлів, Сумської області  (центр громади)  з віддаленими селами. На прикладі с. Маршали

Нагляд над реалізацією проекту, а також редагування звітів здійснювала Йоанна Конєчна-Сламатин з Інституту соціології Варшавського університету, яка протягом всього проекту підтримувала нас своїми знаннями та досвідом.

Aгнешка Новінська, координатор проекту

anowinska@tdw.org.pl