08/11/2018 16:11
У Северодонецьку побачили фільм "Крихка Свобода"

Місто, в яке приходить ворог, уже не може бути безпечним. Так було і в Северодонецьку. Місто Луганської області потрапило під окупацію, однак українським військовим таки вдалося його визволити. Саме у цьому місці 7 листопада було показано документальний фільм «Крихка Свобода». Фільм, в якому викривається проблема незаконного ув’язнення на основі історії п’яти чоловіків і жінок.

У приміщенні Міського палацу культури зібралися  ті, кому не байдужа ситуація, що нині панує на сході України, кому було про що поговорити з правозахисниками, кінематографістами, а особливо з героями фільму. Серед присутніх були і представники Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, яку переведено з в Северодонецьк з Луганська після окупації регіону. Саме в підвалі приміщення колишньої Луганської облдержадміністрації і тримали людей представники незаконних збройних формувань.

За сприяння Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) кінематографісти об’єднання Вавилон’13 спільно з DocNoteFilms зняли документальний фільм на тему, про яку мало говорять у суспільстві – полон. Тож присутні мали змогу поспілкувати після показу фільму з правозахисником СЦГІ Володимиром Щербаченком, режисером Костянтином Кляцкіним, оператором Павлом Липою та двома героями фільму, для яких Северодонецьк є малою батьківщиною. Вікторія Кононова і Олександр Кононов народилися в цьому місті, яке в 2014 році не могли назвати своїм. Звідусіль відчувалася небезпека, підозрілість, була необхідною надмірна обережність.

Тепер же показ фільму пройшов у інакшому настрої, порівняно з 2014 роком. «Дуже добре, що є в залі ви. Важливо, щоби поліція мала українські погляди. Бо саме у 2014 можна було не допустити захоплення міста, якби компетентні органи виконували громадянський обов’язок. Тоді могли заборонили ввезення «тітушок». Поліція тоді була не на українському боці», -  звернулася Вікторія Кононова до присутніх студентів Академії внутрішніх справ.

Відверті відповіді про те, як повернутися до життя після полону, як бути з тими, хто мав сепаратистські погляди, розповідь про катування на великому екрані і тиша в залі від роздумів – такою була презентація фільму у Северодонецьку, а вже 8 листопада «Крихку Свободу» буде показано у Слов’янську.