23/11/2018 18:11
У Дніпрі обговорили стан розслідування злочинів

23 листопада у Дніпрі обговорили стан розслідувань злочинів, скоєних під час збройного конфлікту на сході України. На прес-конференції обговорили дослідження, що підготували ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» у співпраці з громадською організацією «Правозахисна Група «Січ» (Дніпро) та Громадським комітетом захисту конституційних прав та свобод громадян (Київ).

Правозахисники і юристи організацій на основі справ, з якими зверталися до них постраждалі у збройному конфлікті, провели дослідження стану розслідувань, яке і презентували громадськості.

Результати моніторингу увійшли у звіт «Злочини без покарання», який і було презентовано. У заході взяли участь керівник Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко, юристи Андрій Остапенко (СЦГІ), Юлія Полехіна (СІЧ), Ксенія Онищенко (СІЧ).

Юристи акцентували увагу на цифрі у 7341. Саме така кількість кримінальних правопорушень було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за період з 1 квітня 2014 до 30 червня 2018 року. Такі дані слідчого управління головного управління національної поліції в Донецькій області. Всі вони пов’язані з проведенням антитерористичної операції.

Позасудові страти, порушення прав людини, позбавлення особистої свободи вчинялися як учасниками незаконних збройних формувань, так і найманцями з Росії з числа професійних військових.

Юристи також навели факти порушення прав людини з боку українських військових. Непоодинокими випадками були незаконне привласнення житла у військових цілях, в якості захисних споруд. У дворах будинків розташовуються військові позиції. Частина мешканців із розумінням ставиться до введення відповідних обмежень. Проте в людей викликають обурення непоодинокі факти пограбування житла. А після завершення операції будинки виявляються розграбованими. До того ж, часто від перестрілок у таких випадках пошкоджуються будівлі.

На прикладі окремих справ спікери представили деякі системні проблеми, що виникають під час розслідувань. Серед таких і проблема доступу до окупованих територій, на яких вчинялися злочини.

Ксенія Онищенко займається справами щодо руйнування майна, обстрілами цивільного населення. Вона розповіла про жінку, в якої у 2015 році загинула дитину в результаті артобстрілу. Але проблема в доступі до місця події, де можна зібрати доказові матеріали.

В обговоренні стану справ і розслідувань взяли участь постраждалі під час збройного конфлікту, представники громадських організацій, родичі зниклих безвісти.