11/12/2018 17:12
"На скільки крихкою може бути свобода": у День прав людини показали фільм про полонених

До Дня прав людини Східноукраїнський центр громадських ініціатив ініціював показ фільму на Правозахисній Неконференції.

Показ відбувся 9 грудня у залі готелю Русь. Участь в перегляді фільму взяли правозахисники та громадські активісти. Обговорення у такому експертному колі мало свою специфіку. Присутні, які займаються документуванням порушень прав людини, співпрацюють з родинами полонених, проводять акції на підтримку політв’язнів, мали свій досвід в роботі з проблемою незаконного ув’язнення, однак порушення проблеми у форматі кіно сприйняли схвально.

Правозахисники, які знають про проблему незаконного ув’язнення в різних аспектах, затамували подих під час перегляду кінокартини. 35-хвилин фільм про долі чоловіків і жінок, які перебували в підвалі приміщення Луганської ОДА, створений режисером Костянтином Кляцкіним, здатен поденсти кожному, на скільки крихкою може бути свобода.

Також фільм показали у Чернігові у День прав людини. У приміщенні Обласної бібліотеки у центрі міста зібралися ті, хто хотів дізнатися про проблему більше. Тож після показу було жваве обговорення про те, як можна цьому зарадити, як складається доля колишніх полонених, які механізми впливу на злочинців є чи мають бути. Зацікавилися присутні звітом «За гратами будинку «уряду ЛНР»,  на основі інформації якого і було знято фільм.  

Світлина від Мережа хабів України.

Найближчі покази «Крихкої Свободи» заплановані у Черкасах 13 грудня, у Києві в кінотеатрі «Ліра» 14 грудня, 18 грудня у Верховній Раді України, і 20 грудня два покази відбудеться у Харкові, у місті, де знімали частину фільму.

Більше інформації про фільм на сторінці у фейсбуці «Крихка Свобода».