24/05/2019 17:05
СЦГІ провів цикл тренінгів з OSINT-розвідки для документаторів порушень прав людини на Донбасі

Східноукраїнський центр громадських ініціатив провів 14 січня, 13 березня та 17 травня тренінги з розвідки на основі відкритих джерел (OSINT) для правозахисників, які займаються документуванням порушень прав людини, здійснених в ході війни на Донбасі.

Лектором тренінгів виступив OSINT-експерт, фахівець з іміджевої безпеки та волонтер ГО «Група Патріот» Олег Челахов.

Серед учасників були представники організацій, які є учасниками Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»: СЦГІ, УГСПЛ, Восток-SOS, Донбас-SOS, ЕКЦ «Бахмат» та  інші.

Впродовж тренінгів учасники розглянули етапи OSINT-розвідки – від збору інформації до її збереження та аналізу.

Правозахисники навчилися убезпечувати себе під час проведення пошукових робіт - розглянули питання анонімізації і деанонімізації в мережі Інтернет. Вивчили особливості пошукових систем та автоматизацію збору даних за допомогою вбудованих парсерів; роботу з RSS-колекторами і автоматичними укладачами бібліотек пошуку; ознайомилися з додатками і доповненнями для ефективної пошукової роботи; навчилися працювати з пошуковими системами, мета-пошуковими службами, профільними пошуковими службами, тощо.

На тренінгах було розглянуто питання ефективного структурування отриманих даних. Учасники навчилися вибирати інструменти аналізу і форму збереження отриманої інформації в залежності від кейсу.

Також правозахисники-документатори розглянули види сервісів та програмного забезпечення для візуалізації зв’язків, встановлених в результаті пошуку.

В оціночних анкетах учасники відзначили високу професійність та обізнаність лектора, а також релевантність тренінгів для правозахисної роботи.

 «Нова інформація. До цього тренінгу ніхто подібне не розповідав. Кардинально за глибиною відрізняється від того, що було раніше».

 «Важливість теми; її релевантність нашій роботі; до цього не було можливості знайти тренера, який би про це розповідав».

 «До цього я не знав, що OSINT-робота має аж такий широкий інструментарій».

«Купа інформації. На те, щоб її опрацювати і 24 годин на добу замало».

«Арсенал інструментів. Те, що тренер пояснив як конкретно це може бути застосовано в нашій практиці».

Отримані знання учасники тренінгів планують використати для встановлення винних за порушення прав людини в ході війни на Донбасі та відновлення справедливості.