19/04/2018 14:04
«Сексуальне насильство є зброєю війни на Донбасі», – висновки нового дослідження правозахисників

У п’ятницю, 1 грудня, в Українському кризовому медіа центрі відбулася презентація аналітичного звіту «Війна без правил: гендерно-обумовлене насильство, пов’язане зі збройним конфліктом на сході України». Під час презентації автори звіту розповіли про те, що на тимчасово окупованій території існує понад два десятки незаконних в’язниць. Люди, що перебували в таких місцях несвободи, піддавалися систематичному і умисному гендерному та, зокрема, сексуальному насильству.

Дослідження «Війна без правил: гендерно-обумовлене насильство, пов’язане зі збройним конфліктом на сході України» ґрунтується на майже 300 інтерв’ю зі свідками та постраждалими від такого насильства.

 «Більшість із проаналізованих нами  випадків сталися з цивільними особами у незаконних місцях несвободи на сході України. Кожна четверта опитана в рамках дослідження особа зазнала сексуального насильства. Загалом ми зібрали свідчення постраждалих та безпосередніх свідків про понад 170 таких випадків. Жінки найчастіше ставали жертвами зґвалтувань, а чоловіки – примусового оголення. Як чоловіки, так і жінки були жертвами катувань сексуального характеру», – зауважила дослідниця Східноукраїнського центру громадських ініціатив Ганна Янова.

Автори звіту наголошують на тому, що ситуація з розслідуванням таких випадків є незадовільною. Постраждалі залишаються наодинці зі своїми проблемами. Їх продовжують залякувати кривдники та їх прихильники, і вони потрібують підтримки та уваги.

«Минуло три роки, перш ніж військова прокуратура відкрила кримінальне провадження у мої справі. Це сталося місяць тому. До цього мною цікавилися тільки громадські організації. Про допомогу чи компенсацію з боку держави я навіть не мрію», – поділилася Ірина Довгань, волонтерка, яка допомагала українським військовим, за що тиждень утримувалася в заручниках незаконними збройними формуваннями у Донецьку.

За словами правозахисників, зібрані дані свідчать про те, що сексуальне насильство під час конфлікту активно та свідомо використовувалося як зброя. До нього вдавалися, аби завдати моральних та фізичних страждань супротивнику чи ідеологічним опонентам, використовували, аби зламати моральний дух та посіяти страх. 

«Ми встановили  імена багатьох злочинців, знайшли фото та відео з ними. На жаль, не всі вони перебувають у розшуку МВС. Ми надамо цю інформацію українським правоохоронцям. Оскільки зібрані дані свідчать про використання сексуального насильства як зброї війни ми також передамо зібрані дані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі», – зазначив один із співавторів звіту Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Учасники презентації наголосили на тому, що процес міжнародного правосуддя потребує часу. «Міжнародний кримінальний суд буде дуже зацікавленим щодо осіб, які контролюють ситуацію і дозволяють усім цим злочинам статися. Тому лідери невизнаних республік, окремих батальйонів, російські військовослужбовці, які контролюють в цілому итуацію на цих територіях, мають бути суб’єктами номер один, коли ми говоримо про увагу міжнародного правосуддя», – додав Антон Кориневич, доцент Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка.

Презентований правозахисниками звіт було підготовлено Східноукраїнським центром громадських ініціатив спільно з партнерськими організаціями з Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».