25/09/2020 21:09
Постраждалі та СЦГІ продовжують освітню програму з протидії сексуальному насильству в ході збройного конфлікту

24 вересня Українська мережа жінок, які пережили насилля, та «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» провели тренінг «Протидія сексуальному та гендернообумовленому насильству зумовленому конфліктом» для курсантів Донецького юридичного інституту МВС України, який з липня 2014 року знаходиться м. Маріуполь Донецької області. Захід відбувся за підтримки голландського Knowledge Management Fund та  Фонду Нобелівського лауреата премії миру Деніса Муквеге.

Лекторами тренінгу виступили колишні полонені незаконних збройних формувань Ольга Політова та Галина Гайова,  а також правозахисники «Східноукраїнського центру громадських ініціатив».

Під час тренінгу колишні полонені жінки розказали свої особисті історії полону та тортур, а також ознайомили слухачів з  темою сексуального та гендернообумовленого насилля, зумовленого конфліктом.

Для однієї з лекторок проведення тренінгу для курсантів Донецького юридичного інституту МВС було символічним —  деякі випускники даного навчального закладу катували її в полоні «ДНР».

«Такої жорстокості я не бачила навіть у кадрових російських військових. Як у цих випускників інституту. Я їх в обличчя запам’ятала на все своє життя… В нашій поліції також є застосування сили, тому я наголошую, що Ви маєте діяти в рамках закону»,  - зазначила колишня полонена Політова Ольга.

Вона додала, що в майбутньому курсанти будуть не лише затримувати винуватців сексуального та гендернообумовленого насилля, а й спілкуватися з жертвами й мають знати як їм допомогти, куди направити і як опитати. 

Юристи СЦГІ розповіли учасникам про законодавчі аспекти відповідальності за сексуальне та гендернообумовлене насильство. Курсанти опанували тематичні новели законодавство під час інтерактивних вправ в малих групах.

 «Такі заходи ми проводимо для того, щоб випадків сексуального та гендернообумовленого насилля ставало менше. Для того, щоб ви як майбутні представники правоохоронних органів знали про такі злочини, вміли розрізняти та належним чином на них реагували», - зазначив голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко.

У своїх відгуках про тренінг учасники відзначали завдання, які викликали жваву дискусію та дякували лекторкам за те, що поділилися своїми історіями.