24/01/2020 17:01
В Станиці Луганській правозахисники обговорили з місцевими жителями концепцію законопроекту про населені пункти «сірої зони»

23 січня в смт Станиця Луганська Луганської області правозахисники «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» обговорили з місцевими жителями концепцію законопроекту про населені пункти на лінії зіткнення.

Концепцію законопроекту презентували голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко та юрист-аналітик Андрій Остапенко. Концепція охоплює широкий спектр проблем жителів населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.  Серед них питання використання майна цивільних військовими; закріплення порядку відновлення втрачених правовстановлюючих документів на нерухомість; встановлення додаткового коефіцієнта (10-20%) на соціальні виплати для мешканців пунктів на лінії зіткнення; положення про звільнення власників від обов’язку оплати комунальних послуг за час використання житла у військових цілях тощо.                             

«Наша організація працює з різними категоріями людей, постраждалих від конфлікту, в тому числі з людьми, які живуть в населених пунктах на лінії зіткнення. Не дивлячись на зменшення інтенсивності бойових дій   життя в цих населених пунктах лишається дуже важким. Працюючи з людьми в цих населених пунктах нам стало зрозуміло, що є цілий ряд проблем, які на законодавчому рівні неврегульовані», - зазначив голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко.

 

Правозахисники перед тим, як готувати сам законопроект, вирішили більше поспілкуватися з жителями прифронтових населених пунктів, щоб охопити якнайбільше важливих для них проблем.

Серед іншого правозахисники порушували перед присутніми на заході питання чи все ж потрібен окремий закон про населені пункти на лінії розмежування, чи достатньо буде внесень змін до чинних законодавчих актів.

Жителі Станиці Луганської підтримали ідею створення окремого закону, адже за п’ять років внесення змін до чинних законодавчих актів багато важливих проблем все ще невирішені.

«Закон потрібно робити окремий – в ньому мають бути зібрані всі положення, які стосуються людей, які проживають на лінії зіткнення. Всі проблеми легше освітити в одному законі. Якщо проста людина хоче дізнатись якими ж вона володіє правами – вона відкриває закон. Людині без юридичної освіти надзвичайно важко це зробити, коли існує безліч законодавчих актів», - озвучила ще одну думку жителька Станиці Луганської Катерина.

Наболілим для жителів Станиці Луганської є питання нарахувань за комунальні послуги за час інтенсивних обстрілів, коли вони не проживали в будинках. В цей час контролери не знімали показники лічильників і нарахували суми до оплати за попередніми даними щодо споживання.

В окремих будинках жили військові, які користувалися газом та електроенергією. По поверненню людей очікували платіжки, які досягають 40 тисяч гривень.