10/08/2017 16:08
Евалюатори готуються оцінювати роботу об’єднаних громад

Навчальний семінар для українських експертів з евалюації, які минулого року вже брали участь в українсько-польському проекті «Оцінка публічних політик в дії», відбувся у Чернігові у період з 30 липня по 1 серпня.

Участь у заході взяли вісім оцінювачів із Полтавської, Луганської та Харківської областей.  Цього року навчання було присвячене оцінюванню проектів до початку їх реалізації (ex-ante-евалюація).

Заняття на семінарі проводили досвідчені польські тренери та експерти, тренерки та експертки. Тренінг включав у себе не лише теоретичну підготовку, але практичні завдання «в полі». Так, евалюатори та евалюаторки вивчали суспільну думку про стан доріг у різних категорій громадян міста Чернігова, після чого презентували та обговорювали результати в групі. Багато уваги присвятили обговоренню попереднього досвіду учасників, його аналізові.

«Програма заходу була дуже цікавою, а саме навчання проходило динамічно. Я значно поглибила свої знання про евалюацію. Сподобалося, що ми працювали в різних командах і навчилися на практиці застосовувати метод емпатії під час оцінки», – ділиться враженням Олена Бєрьозкіна, представниця ГО «Слобожанці за краще життя».

Зараз учасники семінару готуються до навчального візиту до Польщі, де разом із представниками об’єднаних територіальних громад (ОТГ) ознайомляться з досвідом польських органів місцевого самоврядування у проведенні оцінки.  А вже протягом вересня-жовтня вони проведуть ex-ante-евалюацію проектів восьми об’єднаних громад. Серед  таких проектів: ремонт будинку культури у Осипенківській ОТГ Бердянського району Запорізької області та будівництво твердопаливної котельні з використанням альтернативного палива у Софіївській ОТГ Дніпропетровської області. Результати проекту представлять на конференції у Києві, яка відбудеться в середині листопада.   

  

Проект «Застосування еволюції в процесі ефективного управління об’єднаною громадою» реалізовується Східноукраїнським центром громадських ініціатив спільно з Демократичним товариством «Схід» і фінансується програмою «Підтримка демократії», яка у 2017 р. фінансується з польської програми співробітництва в цілях розвитку Міністерства закордонних справ РП.