15/11/2022 10:11
Вчитися працювати колективно: СЦГІ провів новий тренінг для SEMA Україна

Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки Фонду Деніса Муквеге провів тренінг із розвитку навичок застосування принципів належного врядування в ГО для жіночої організації SEMA Україна.

Захід передбачав два формати: офлайн та, спеціально для тих учасниць, які евакуювався за кордон, онлайн. 

Тренінг складався з двох частин. Перша – теоретична. Юрист СЦГІ познайомив активісток із законодавчою базою, яка регулює діяльність НГО в Україні та які кроки треба зробити, аби пройти юридичну реєстрацію.

Друга - практична. Учасниці вчилися, як організувати ефективне управління всередині організації, планувати діяльність, визначитись з місією та цілями.

Аби наочно продемонструвати, до якого рівня у своєму розвитку може дійти НГО, слухачок познайомили з тим, як живе громадський сектор в сусідній Польщі.

“Час стимулює нас до швидкого розвитку”. - Зазначила засновниця організації, колишня полонена Ірина Довгань. За її словами, якщо раніше мова йшла про постраждалих з Донбасу, то з початком повномасштабних бойових дій кількість жінок, яким необхідна буде допомога стрімко зросте.SEMA має бути готовою до подібних викликів. А отже, без навчальних заходів тут не обійтися. 

«Ми тут, на цьому тренінгу, хочемо зрозуміти, як ми можемо сьогодні й зараз бути корисними для суспільства і для тих жінок які прийдуть. Ми точно розуміємо, що не зможемо досягти якихось захмарних висот, але хочемо бути більш ефективними”. - Каже колишня полонена. 

Людмила Гусейнова - одна з тих, хто звільнився з полону та вступив до організації нещодавно. Жінка висловлює активне бажання взяти активну діяльність в роботі SEMA Україна. 

“Я хотіла брати участь в таких організаціях. Я хотіла би бути корисною. Ми маємо знати що такі організації існують, що є об’єднання, до яких можна звертатися по допомогу, на кого розраховувати”. - Ділиться емоціями Людмила. 

За її ідеєю, новозвільненим жінкам дуже допомогли б тренінги з соціалізації. Заходи, в яких могли би взяти участь їх діти та чоловіки.


Ведучий тренінгу, громадський активіст, один з ініціаторів створення “Товариства Лева”, найстарішої громадської організації в Україні, Ігор Добко, задоволений ентузіазмом активісток. Головне, не зупинятися на досягнутому і не припиняти подальший розвиток. 

“Дуже важливо, що така організація є. У багатьох з них поки немає достатніх, необхідних навичок для ефективної роботи. Але є бажання розвиватись, вдосконалюватись і є потенціал до цього”. - Зазначив він.

 Те, в якому напрямку SEMA Україна розвиватиме свій потенціал, вирішать найближчим часом. До кінця року активістки ще раз зберуться в очному форматі на стратегічному плануванні.