20/12/2022 21:12
СЦГІ спланував роботу з партнерами на 2023 рік

З 13 по 15 грудня «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» провів зустріч партнерів з планування проєктних заходів на 2023 рік, які підтримуються німецькою громадською організацією Kurve Wustrow.

Зазвичай в подібних зустрічах брали участь партнери СЦГІ з Правозахисної коаліції “Справедливість заради миру на Донбасі”. Учасники підбивають підсумки року, що минає, та планують наступний. Та цього разу організатори зустрічі змінили формат.

«В цьому році ми вирішили на зустріч запросити представників різних категорій постраждалих, з якими ми працювали, та з якими бачимо більш тісну співпрацю в майбутньому. – зазначила менеджерка проектів Східноукраїнського центру громадських ініціатив Надія Нестеренко. - У наступному році ці люди стануть одними із ключових спікерів на наших подіях. Їхня участь в таких заходах важлива, оскільки ніхто, крім них, не зможе краще пояснити слухачам проблеми людей, яких війна заторкнула найбільше, та викликати в них інтерес на емпатію».

Захід розпочався із ознайомлення з останніми новинами в роботі СЦГІ та обговорення попереднього досвіду проведення спільних заходів. Від знайомства перейшли до обговорення проблем, які виникають під час публічних заходів. Чимало з присутніх відзначали небажання учасників публічних заходів відкрито говорити про складні питання пов’язані із війною. Не кожен переселенець наважиться поділитися своєю історією. Розповісти про свій переселенський досвід, або про пережите під час полону.

В якості виходу з цієї ситуації організатори зустрічі запропонували розглянути методику «театру пригнічених», або «форум-театр».  Голова ГО «Театр змін» Яна Салахова розповіла, що таку назву має система вправ, ігор та технік, які працюють з особистим досвідом учасників. Основним призначенням «театру пригнічених» є створення можливостей для діалогу. Ця методика має допомогти осмислити проблему та знайти шляхи її вирішення. «Форум-театр» використовували, аби розповісти про проблеми переселенців з Ірпеня, поговорити про права представників квір-спільнот чи боротьбу із сексизмом.

Після обговорення учасники зустрічі вирішили, що елементи вистав «форум-театру» варто використовувати і під час презентаційних заходів СЦГІ.

Ще одне нововведенням цьогорічної зустрічі СЦГІ з партнерами став тренінг з публічного виступу. Майбутніх ключовим спікерам презентаційних заходів запропонували взяти участь в тренінгу з ораторської майстерності. «Прокачати» вміння публічно доносити свою думку допомагали представниці клубу ораторської майстерності "Кома" (м.Київ) Людмила Суржик та Людмила Луценко. Тренерки не обмежилися сухою теорією; учасники мали можливість попрактикуватися в застосуванні нових знань та навичок.  

Закінчилася зустріч плануванням роботи на наступний рік та обговоренням подальшої співпраці. Серед запланованих активностей - презентації книги про міфи війни «Примарна ясність», документального видання «Місто, з якого почалася війна» та оновленої експозиції виставки «На зламі».

 

Захід відбувся в рамках проєкту «Уповноваження громадського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (Україна) спільно з партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.