10/02/2023 11:02
За сприяння СЦГІ ГО «SEMA Україна» пройшла юридичну реєстрацію

«SEMA Україна» отримала офіційний статус громадської організації. Підготуватися до юридичної реєстрації новоствореній ГО допомагали спеціалісти Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

SEMA Україна об’єднала жінок, що пережили сексуальне та гендерно обумовлене насильство в ході російсько-української війни. Активістки поставили собі за мету захищати права постраждалих, представляти їх інтереси в діалозі із владою, надавати їм психологічну підтримку та допомагати в соціалізації. Також SEMA планує добитися офіційного статусу для жертв сексуального і гендерно обумовленого насильства.

Рішення про заснування ГО було прийнято під час установчих зборів. Тоді ж було обрано та голову та членів правління. Очолила ГО «SEMA Україна» Ірина Довгань. 

Ірина Довгань

“Наша організація збільшується. З початком повномасштабної агресії збільшилася кількість жінок, що пережили насильство, тому ми перенаправили свою діяльність саме на пошук на підтримку нових постраждалих”, - зазначила очільниця SEMA Україна.

Протягом тривалого часу активну підтримку SEMA Україна надає Східноукраїнський центр громадських ініціатив. Представники центру допомагали постраждалим жінкам об’єднатися в спільноту, організовували регулярні тренінги, під час яких активістки вчилися будувати відносини всередині організації, вивчали нормативно-правову базу, що регулює діяльність НУО в Україні, знайомилися з досвідом жіночих організацій за межами України тощо.

Зауважимо, що СЦГІ і надалі планує підтримувати діяльність SEMA Україна.  Учасниці SEMA Україна спільно з експертами СЦГІ беруть участь в розробці посібника для постраждалих. Активісти двох організацій спільно розробляють інструментарій для оціники медичних послуг, які зобовязалась надавати держава постраждалим від сексуального насильства.