11/09/2018 12:09
Для учасників конференції ОБСЄ у Варшаві покажуть фільм про полонених у «ЛНР»

Під час щорічної конференції ОБСЄ про права людини і демократію HDIM, що відбуватиметься у Варшаві з 10 по 21 вересня, покажуть фільм про полонених на Донбасі.

Кінематографісти об’єднання Вавилон’13 та студії DocNoteFilms (режисер Костянтин Кляцкін) спільно з правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) створили 35-хвилинну документальну картину про незаконну в’язницю в підвалі Луганської ОДА.

Автори фільму представляють історії чоловіків і жінок у контексті послідовності подій від початку Євромайдану до окупації Луганська і встановлення влади самопроголошеної республіки. Відправною точкою для створення фільму стала велика кількість випадків катувань, нелюдського поводження та такого, що принижує людську гідність. Це все було задокументовано правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив та представлено у звіті "У підвалі будинку ЛНР".

«Коли прийшов до тями, було дуже важко дихати. Як виявилося, це був холодильник, до якого кидали тих, кого досить сильно було побито. Там я перебував перші три дні. Ну наскільки можу це зараз зрозуміти», - згадує визволений з незаконного ув’язнення чоловік.

Робота над фільмом тривала півроку. Періоди несвободи, про які розказано у фільмі колишніми полоненими, мали часом куди більшу тривалість. Долі чоловіків і жінок об’єднав підвал Луганської ОДА, а їхні історії – документальний фільм «Крихка свобода / Tangible Freedom».

Робота над фільмом потребувала особливого підходу. Оскільки будівля Луганської ОДА досі перебуває під окупацією бойовиків «ЛНР», фото і відео приміщення відзняти не було можливим. Тож команда творців фільму по-особливому підійшла до створення картини, аби якнайточніше передати атмосферу гарячих подій.

Покази фільму відбудуть для учасників HDIM 12 вересня о 18:30 у Фонді Гельсінської спілки з прав людини, а також для всіх охочих 13 вересня о 18:00 в Українському домі у Варшаві. Після показів у Польщі прем’єра фільму відбудеться у Києві.