28/03/2023 14:03
В Борисполі презентували книгу «Місто,з якого почалася війна»

25 березня о 12:00 в Бориспільському державному історичному музеї правозахисники ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив»  та партнерських організацій презентували книгу «Місто, з якого почалася війна» про життя людей під час окупації Слов’янська у 2014 році.

Співавтори книги разом з представниками місцевої влади, волонтерського руху, громадськими активістами, ВПО та жителями Бориспільської громади обговорили практику окупаційних дій під час захоплення Слов'янська.

В обговоренні взяли участь, як ті, хто постраждав від війни з 2014 року так і ті, кого війна торкнулася вже після повномасштабного вторгнення. Це українці, які  втратили близьких, рідний дім, були незаконно позбавлені волі і ті, кого зачепило таке страшне явище як примусова мобілізація на окупованих територіях:

«Мого зятя забрали ще в квітні місяці. Він працював в Донецьку. Приїхали, забрали… І зразу відправили за росіян. І він вже загинув. Тому що він не хотів туди йти і його просто розстріляли».

Учасники обговорення проводили паралелі між подіями 2014 року та ситуацією після повномасштабного вторгнення.

Під час презентації книги її автори наголосили про порушення прав цивільних  в 2014 році, а також про масштабність та повторення воєнних злочинів після 24 лютого 2022 року. Дослідники розкрили  суть  впливу російської пропаганди в Слов’янську 2014 та реагування на події місцевої влади, правоохоронних органів і навіть священнослужителів.

Надія Нестеренко, співавторка книги розповіла про Слов'янськ як поле бою інформаційної війни - “Шляхом моніторингу інтернет-джерел українських центральних видань, місцевих видань Донбаського регіону та російських ЗМІ вдалося виділити специфічну лексику російської пропаганди. Всі російські ЗМІ використовували мову ворожнечі для нагнітання ситуації,  підсилення відчуття страху та болю. До прикладу: “ад”, “страх”, “горе”, “голод, “геноцид”, “выживание” та ін. Після повномасштабного вторгнення російська пропаганда використовує ті ж шаблони маніпуляції, але вже  з новою силою”.

Під час презентації було приділено увагу дітям і молоді, що стають однією з найвразливіших категорій населення під час збройного конфлікту.

“Діти мають підвищену психоемоційну сприйнятливість - вони особливо гостро переживають обстріли, відсутність доступу до питної води та медичних послуг, нестачу харчів і застосування насильства. Діти Слов'янська спостерігали стрілянину, зазнавали особистих погроз чи знали про погрози родичам. Дітей залучали навіть до збройних формувань та до примусової праці” - наголосила співавторка книги Куровська Ганна.

Зважаючи на те, що з 2014 року Бориспіль став форпостом для внутрішньо переміщених осіб, до обговорення подій у Слов'янську та після повномасштабного вторгнення долучились начальниця Управління соціальної політики та охорони здоров’я Бориспільської міської ради Коротка Олена, Сичова Наталія, координаторка бориспільського волонтерського центру "Перемога", керівник Бориспільської дитячо-юнацької спортивної школи Шкоруп Михайло,  голова  ГО "Новий Схід" Василенко Тамара.

“Бориспільська громада з 2014 року надала прихисток близько 13 тис. внутрішньо переміщеним особам. Після повномасштабного вторгнення ще близько 9 тис. відчули підтримку громади. Ми намагаємося сприяти у розв’язанні проблем всім постраждалим, адже в кожного з них непроста історія” - звернула увагу начальниця Управління соціальної політики та охорони здоров’я Бориспільської міської ради Коротка Олена.

“Бориспільська громада відчуває на собі наслідки війни, починаючи з 2014 року. Жителі громади, що захищають територіальну цілісність та незалежність нашої країни, дають нам сили мужньо витримувати усі напади долі та протистояти агресору в тилу. Завдяки активній участі жителів громади та партнерів ми з 2014 року працюємо як і з внутрішньо переміщеними особами, так і з бригадами Збройних Сил України” - зауважила координаторка бориспільського волонтерського центру "Перемога" Сичова Наталія.

Голова  ГО "Новий Схід" в м. Борисполі Василенко Тамара сама є очевидцем всіх подій у Донецькій області 2014 року. Відмітила важливість підтримки кожної громади, що допомагає внутрішньо переміщеним особам.

Своїми роздумами щодо незламності українців поділився керівник Бориспільської дитячо-юнацької спортивної школи Шкоруп Михайло - “ Деякі з моїх вихованців захищають територіальну цілісність та незалежність нашої країни. Всі вони герої України. В свою чергу ми, цивільні, не відступимо, знаходимо, організовуємось, рятуємо життя, підтримуємо одне одного.  Адже настрій волонтерського руху, люди, що долучаються до підтримки постраждалих - це осередок добра”.