11/09/2018 21:09
Чому держорганами не ведуться розслідування злочинів на Донбасі?- Звіт на конференції ОБСЄ

11 вересня в рамках щорічної конференції HDIM відбувся сайд-івент правозахисників коаліції з учасниками з інших країн-членів ОБСЄ. Серед тем обговорювалися і проблеми порушень прав людини в умовах збройного конфлікту на Донбасі.

Правозахисникам організацій-членів коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» вдалося задокументувати сотні правопорушень та зібрати свідчення потерпілих на сході України.

Територія Луганської і Донецької областей, яка перебуває під окупацією, є недоступною або складнодоступною для правозахисників, тому брати участь у розслідуваннях не видається можливим.

Однак проблема неефективних розслідувань наявна і на підконтрольній Україні території, наближеній до зони бойових дій.

Про випадки викрадення людей, безвісти зниклих, перебування в незаконних місцях позбавлення волі та багато інших прикладів розповіла на одному із сайд-івентів співавторка звіту «Злочини без покарання», юрист ГО «Правозахисна Група “СІЧ”» Юлія Полєхіна. Разом з іншими дослідниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив вона брала участь у написанні звіту, якій і презентувала 11 вересня у Варшаві. Дослідження було підготовлено завдяки підтримці Гельсінського фонду з прав людини (Варшава) і Національному фонду на підтримку демократії.

«Актуальність пропонованого дослідження зумовлена тим, що стан офіційних розслідувань у значній кількості справ, пов’язаних зі збройним конфліктом, аж ніяк не відповідає принципам ефективного розслідування. Водночас причинам такого стану речей та способам їх усунення приділяється недостатньо уваги з боку громадськості, зокрема правозахисних організацій та ЗМІ», - висловилася юристка стосовно підтримки проекту.

На зустрічі порушувалися питання не лише неефективних розслідувань і відсутність покарань за злочини, а й було закцентовано увагу на долях осіб, які зазнали порушень фундаментальних прав людини. Факти катування і сексуального насильства досліджувала експертка Східноукраїнського центру громадських ініціатив Наталія Гриценко. Вона зазначила, що «Свавільний характер затримання та ув’язнення осіб, відсутність судового або правоохоронного нагляду, жорстокі і нелюдські умови утримання під вартою і постійне використання тортур під час допитів на території Луганської і Донецької областей створили середовище, в якій почало процвітати безкарне сексуальне насильство».

Наталія Гриценко наголосила, що значна кількість випадків сексуального насильства були зафіксовані до осіб, незаконно позбавлених волі. "Станом на серпень 2018 року було опитано більше 300 осіб. З цих інтерв'ю було відібрано 124 свідчення для анализу Східноукраїнським центром громадських ініціатив. Щонайменше 60 свідчень мають докази сексуального насильства", - навела дані дослідниця.

Згадувалися на сайд-івенті також факти обмеження свободи і насильства в підвалі колишньої Луганської ОДА, які описано у звіті «За гратами будинку «Уряду ЛНР». Промовисті факти зі звіту лягли в основу фільму «Крихка свобода», знятого об’єднанням Вавилон’13 (режисер Костянтин Кляцкін). 12 вересня фільм матимуть змогу побачити учасники HDIM, а 13 вересня картину презентуватимуть в Українському домі у Варшаві. У презентації візьмуть участь голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко разом з режисером фільму Констянтином Кляцкіним.