19/06/2023 06:06
В Одесі презентували книгу «Місто, з якого почалася війна»

16 червня в Одесі в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського  правозахисники Східноукраїнського центру громадських ініціатив  презентували книгу «Місто, з якого почалася війна»  про  воєнні події та життя у Слов’янську у 2014 році.

Книга розповідає про порушення прав людини, які відбувалися в першому окупованому місті Донбасу -  обстріли жилих мікрорайонів, релігійні переслідування, незаконні затримання, катування, позасудові страти, мінування цивільної інфраструктури, обмеження доступу до медичної допомоги та розповсюдження пропаганди. Правозахисники зазначили, що ситуація за схожим сценарієм повторювалась в багатьох інших окупованих містах на сході України, а після повномасштабного вторгнення РФ - на нових захоплених територіях.

«Яка була мета російської пропаганди про Слов’янськ – налаштувати людей проти українських військових, влади, проукраїнських активістів. Переконати, що всі руйнування в місті відбуваються виключно з вини Збройних сил України. Для цього активно підробляли відео-сюжети про Слов’янськ, поширювали чутки, переслідували журналісти, які поширювали альтернативну інформацію», - розповіла про один із розділів співавторка книги, аналітикиня ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» Нестеренко Надія.

Гість презентації, колишній житель окупованого Стаханова Євген Шляхтін поділився власним враженням про вплив російської пропаганди  в його рідному місті:

«В місті були люди, яких я ніколи не бачив. Були також люди, які були і моїми сусідами. Я не можу сказати, що не було місцевих. Та люди були просто зазомбовані. Були повністю під впливом російського телебачення».

Під час презентації учасники заходу порівнювали розвиток подій в Одесі та Слов'янську. Волонтерка Євгенія Подмаркова, яка після повномасштабного вторгнення регулярно відвідує Слов’янськ,  поділилася своїм баченням, чому на відміну від нього Одесі вдалося встояти під російською агресією: « Слов’янськ має багато суспільних дитячих хвороб. Вони є і надбані, і прищеплені. Але саме вони призвели до того стану, який був і є зараз. По перше – це переважний інфантилізм в суспільстві. Вивчена безпорадність, яку впихують змалечку… І постійно відбувається підкріплення думки, що ми бідні, але найкращі. І чому ми бідні – тому що на нас паразитують бандерівці».

Жінка додала, що попри це зуміла полюбити і зрозуміти Слов’янськ: «Але є те, що мене здивувало. Є прекрасні чудові парості патріотизму, який працює».

Презентація книги в Одесі відбулася за сприяння Відділу  соціокультурної діяльності Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Грушевського.

Книга «Місто, з якого почалася війна» підготовлена ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив” разом з партнерськими організаціями (БФ «Восток SOS», Правозахисним центром громадських досліджень, ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян», які є членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»), за підтримки Kurve Wustrow – Centre for Training and Networking in Nonviolent Action у рамках програми «Громадянська служба миру», яка фінансується Федеральним урядом Німеччини.