14/09/2018 14:09
У Варшаві показали фільм про полонених в Луганській ОДА

У Варшаві для учасників щорічної конференції ОБСЄ відбувся показ фільму про незаконне місце несвободи в окупованому Луганську “Крихка свобода”.

Участь у презентації фільму взяли режисер Костянтин Кляцкін і голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко. Перший показ відбувся у приміщенні Гельсінського Фонду у Варшаві у період проведення конференції країн-учасниць ОБСЄ про права людини і демократію 12 вересня. Наступного дня відкритий показ відбувся у приміщенні Українського дому у Варшаві.  

«За чотири роки війни ми задокументували інформацію про понад 200 місць несвободи створених незаконними збройними формуваннями. Проте для фільму ми обрали саме незаконну в’язницю, яка діяла в підвалі колишньої будівлі Луганської обласної  адміністрації. На верхніх поверхах будівлі засідав «уряд ЛНР», у а підвалі цієї ж будівлі –вбивали, катували і ґвалтували людей, в тому числі громадян так званої республіки. У цьому феномені – вся суть маріонеткової влади, яку Російська Федерація встановила в окупованих районах Луганської і Донецької областей. Сподіваюся, що наш фільм допоможе  розказати про це людям, які знають мало про події на Донбасі»? -  про це у вступному слові сказав Володимир Щербаченко.

Кінематографістами об’єднання Вавилон’13 і студією DocNoteFilm на основі задокументованих правопорушень правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив було створено документальний 35-хвилинний фільм. У ньому показано історії 5 чоловіків і жінок, які перебували в підвалі приміщення колишньої Луганської ОДА.

Засобами кіно вдалося передати емоцію чоловіків і жінок, які зазнали незаконного обмеження волі і насильства. На перший показ прийшла Ганне Северінсен, колишня співдоповідачка Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України (1995-2007). Вона підтримала зусилля правозахисників і кінемотографістів у їх прагненні розповісти світу про порушення прав людини на Донбасі, схвально висловилася про ідею підняти тему несвободи на Донбасі у кіно. 

Для Костянтина Кляцкіна це був довгоочікуваний показ. Про те, що ж його мотивувало почати роботу над такою темою, він відповів: ««Нам, кінематографістам та представникам громадянського суспільства, як нікому іншого, близька та болюча тема бранців. Олег Сенцов, мій несправедливо схоплений та засуджений росіянами колега, досі сидить та голодує у тюрмі за Полярним колом. Це більш ніж достатня мотивація вивчити болючу для українців тему»

 

У 35-хвилинному короткометражному фільмі колишні полонені діляться своїми історіями перебування у підвалі, своїми думками, переосмисленням. Під час роботи над фільмом кінематографи зіштовхнулися з проблемою неможливості відзняти приміщення ЛОДА через окупацію території. Тож документалісти вдалися до особливого кінематографічного прийому із залученням фотодоказів.

Було важливо зробити показ саме у Варшаві, поки тут проходить конференція ОБСЄ. Як ми знаємо, ціла низка країн з пострадянського простору наразі вірить російській пропаганді. Цей фільм - хороша можливість показати саме цій аудиторії правду. Зрозуміло, що пропагандисти б на показ і не прийшли. Зате ми отримали чудовий фідбек від правозахисників з інших країн. Це надихає та стимулює показувати кіно далі, в тому числі серед Європейських інституцій, які дійсно мають змогу впливали на Кремль”, - про свої очікування від фільму розповів режисер.

В обидва дні показів у Варшаві фільм отримав схвальні відгуки глядачів і викликав обговорення. Присутніх цікавила суть конфлікту на Донбасі, долі і життя звільнених бранців, перспективи примирення після війни. Основою для фільму стало дослідження СЦГІ "За гратами будинку "Уряду ЛНР"", виданого за підтрики Гельсінського фонду з прав людини. 

Тож першими глядачами фільму стали правозахисники й учасники конференції про права людини і демократію HDIM у Варшаві, а вже за кілька тижнів прем’єра фільму відбудеться у Києві для всіх небайдужих до порушень прав людини на сході України.