25/09/2023 09:09
В Славутичі презентували мандрівну виставку «На Зламі»

21 вересня в м. Славутич, Київської області у приміщенні Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру громадська організація «Східноукраїнський центр громадських ініціатив»  презентувала мандрівну виставку «На Зламі». 

«На Зламі» складається з 18 стендів, кожен з яких присвячений одному із «зламів» — суспільним явищам, які вплинули на українське суспільство з початку війни в 2014 році. Через інфографіку та особисті історії постраждалих виставка звертає увагу відвідувачів виставки на проблеми полону, зниклих безвісти, реінтеграції тимчасово окупованих територій та пошуку шляхів відновлення справедливості.

Виставка є мандрівною. Після відвідин понад 30 українських міст вона завітала й до Славутича. Під час презентації місцеві жителі поділилися спогадами як вони пережили російську окупацію. Попри те, що місто переважно є російськомовним, мультикультурним, близько знаходиться до білоруського та російського кордону — тут ніхто Росію не чекав.

«26 березня вони зайшли в місто Славутич. За півгодини на площі зібралися майже всі місцяни і майже все місто було під синьо-жовтими прапорами. Ніколи в житті Славутич не буде російським! Хоч він теж говорив і продовжує говорити російською мовою», - зазначила Ніна Баришевська,  начальник відділу культури, національностей та релігій Славутицької міської ради.

Нова мешканка Славутича, внутрішньо-переміщена особа Катерина навела позитивний приклад як після пережитої окупації в 2014 році змінювався її рідний Бахмут:

«З'явилася справжня українська тусовка. Свіже відчуття нашої української ідентичності, а не шароварщина. До нас в місто почали приїжджати класні письменники, гурти, проводилися фестивалі, відкривалися молодіжні простори. Це все було доступне, цікаве, модне і переконувало молодь говорити українською і підтримувати Україну».

Дівчина зазначила, що модернізується і Славутич.

Учасники презентації підсумували, що перемогти Росію ми зможемо тільки нарощуванням спільних зусиль в різних напрямках – на фронті, в культурі, підтримці постраждалих.

Презентація виставки «На Зламі» відбудеться в рамках проєкту "Підсилення громадянського суспільства для трансформації культури пам'яті - ненасильницькі зусилля для протидії війні Росії проти України", що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (Україна) спільно з партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.