14/11/2016 16:11
В Україні з’явилася перша книжка з оцінювання публічних проектів і політик

Нещодавно побачило світ видання «Оцінювання публічних політик в Україні», яке стало результатом кількох місяців інтенсивної роботи українських і польських експертів з евалюації. Книжка описує досвід органів місцевого самоврядування, які передали свої проекти для оцінювання, а також практику дослідників, які вчилися оцінювати публічні політики.

У виданні зібрано результати оцінювання ініціатив Великокручанської сільської ради (збір і вивезення сміття), Хорольської районної ради (сортування та первинна переробка відходів), що на Полтавщині, а також Лозівської міської ради (реалізації міні-проектів на конкурсній основі) та Солоницівської селищної ради (вирішення у селищі проблеми безпритульних тварин) на Харківщині.

«Ця книжка – перша в Україні з такої теми. Коли ми її писали, то шукали зразок – інформацію про особливості оцінювання публічних проектів і політик, але нічого не знайшли. Такого матеріалу досі не було навіть для внутрішнього користування держслужбовців. Те, що зробили ми разом – це фактично методичний посібник, збірник практичних прикладів оцінювання. Адже завжди краще вчитися на чужих помилках. І те, що у нас було багато різних авторів, у них різні погляди і думки – це дуже добре», – зауважив один із авторів книжки Олег Гапон.

На думку іншої співавторки Альони Новікової, «Оцінювання публічних політик в Україні» показує новий погляд на оцінювання. Раніше воно сприймалося саме у розрізі перевірки, наскільки добре чи погано спрацював окремий проект чи публічна політика.

«Тепер же ми розуміємо оцінювання як реальну можливість зробити так, щоб аналізована пограма працювала краще і ефективніше. Це абсолютно новий підхід до оцінювання. Вважаю, що наша книжка буде корисною евалюаторам, а також тим органам місцевого самоврядування, чиї публічні політики ми проаналізували», – розповіла Альона Новікова.

Автори видання сподіваються, що книжка «Оцінювання публічних політик в Україні» стане незамінним практичним посібником для тих, хто планує оцінювати публічні проекти і політики.

Публікації, використані для підготовки видання:

«Ewaluacja». Poradnik dla pracowników administracji publicznej, Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. Warszawa 2012.«Ewaluacja – jak to się robi» Fundacja Pracownia Innowacji Społecznych „Stocznia”, wydanie drugie, Warszawa 2016.

Ви можете вільно:

Ділитися — копіювати і розповсюджувати матеріал у будь-якому вигляді чи форматі
Змінювати — реміксувати, трансформувати, і брати матеріал за основу для будь-яких цілей, навіть
комерційних.

Ліцензіар не може відкликати цідозволи поки ви дотримуєтесь умов ліцензії.
На наступних умовах:
Із зазначенням авторства — Ви маєте вказати автора, розмістити посилання на ліцензію та вказати
чи було внесено зміни до твору. Ви можете зробити це у будь-який розумний спосіб, але так, щоб не
створювати враження стосовно того, що ліцензіар підтримує вас або ваше використання твору.
Без додаткових обмежень — Ви не можете висувати додаткові умови або застосовувати технологічні
засоби захисту, що обмежують права інших на дії дозволені ліцензією.
Повідомлення:
Ви можете не дотримуватись умов ліцензії у частині, що стосується елементів матеріалу, котрі
знаходяться у суспільному надбанні, або коли ваш спосіб використання дозволений застосовними
виключеннями та обмеженнями авторського права.
Не надається жодних гарантій. Ліцензія може не надавати всіх необхідних дозволів, необхідних для
вашого використання матеріалу. Наприклад, інші права, такі як право на приватне життя або особисті
немайнові права можуть обмежувати ваші можливості у використанні матеріалу.

Ліцензія Creative Commons BY 3.0.

Видання «Оцінювання публічних політик в дії» є результатом співпраці трьох громадських організацій: Демократичного товариства “Схід” (Польща), Інституту соціально-економічних експертиз (Польща) та Східноукраїнського центру громадських ініціатив (Україна) в рамках проекту “Оцінювання публічних політик у дії”. Кожна з організацій-партнерів внесла до проекту свій унікальний досвід і знання, які передавалися українським учасникам проекту.