11/10/2018 16:10
Вони знайшли у собі сили говорити про пережите: в Києві показали фільм про полонених

П’ятеро колишніх полонених свого часу погодилися говорити на камеру, а 10 жовтня їхні історії побачили глядачі фільму «Крихка Свобода». У кінотеатрі "Жовтень" відбулася прем’єра кінокартини про проблему незаконного ув’язнення.

Правозахисники Східноукраїнського центру громадських ініціатив разом із кінематографістами об’єднання Вавилон’13 та студії DocNoteFilms створили 35-хвилинну документальну картину про долі чоловіків і жінок, які були ув'язнені в підвалі приміщення колишньої Луганської ОДА, одразу ж після окупації регіону.

На прем’єру прийшли кінематографісти, правозахисники, а головне – прийшли самі герої фільму. 5 колишніх полонених таки вийшли на сцену, щоби глядач остаточно зрозумів, що все на екрані – не вигадка.

«Людей, які пережили незаконне ув’язнення, зазнали різних форм насильства, дуже непросто переконати розказати про біль побаченого і пережитого. Переважно єдине, що ми можемо запропонувати «в обмін» на історію цих людей - це наші власні слова про важливість документування злочинів. Я говорю про необхідність збереження історичної пам’яті, про потребу притягнення злочинців до відповідальності, про те, що майбутнє примирення не відбудеться без встановлення правди», - сказав Володимир Щербаченко, правозахисник Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Саме документатори Центру і виступили консультантами змісту фільму та допомогли з пошуком героїв.

   

Режисер Костянтин Кляцкін по-особливому підійшов до сюжетного вирішення. За словами режисера, «кіно було приводом поговорити про болючу тему, яка майже не підіймається». Для Костянтина Кляцкіна була важливою проблема незаконного ув’язнення ще й тому, що його колегу Олега Сєнцова так само незаконно ув’язнили. З кожною хвилиною фільму глядач все більше дізнавався про те, про що публічно майже не говорять. А відведений в бік погляд людини, яка пережила полон, говорив про все.

Про те, як створювалася музика до фільму, поділився композитор Роман Вишневський: «Я просто побачив ці очі і зрозумів увесь трагізм. А кількість музичних акцентів наприкінці, яка не закінчується, говорить про те, що проблема себе не вичерпала».   

Після закінчення фільму в залі запанувала кілька секундна тиша і глядачам було важко висловити свої враження, поділитися думками. І лише коли герої фільму вийшли на сцену, майже двісті глядачів, які були в залі, аплодували стоячи.

Коли в залі виникло питання, як же треба ставитися до людей, які захоплювали приміщення, які забирали людей в полон і катували, а також до тих, хто мовчав, відповіла одна з героїнь Вікторія Кононова: «Звісно, ті, хто вчиняли злочини, мають понести відповідальність, згідно закону. А от питання до тих, хто мовчав… Запевняю вас, якщо певний вплив буде застосовано до цієї аудиторії, то розділяться тут приблизно так само, як на сході. Така ж кількість буде тих, хто мовчатиме, приблизно така ж кількість писатиме доноси на свого сусіда, приблизно така ж кількість піде в конвой у підвал. Тому перш ніж застосовувати якісь міри, робити висновки поза законом, подумайте про це».

На прем’єру фільму завітала і народна депутатка Оксана Білозір, яка брала участь у визволенні полонених. Зі словами подяки героям фільму за мужність говорити публічно, вона розповіла про процес визволення полонених: «Це неабияка цінність, що всі вони погодилися розповісти про пережите. Обміни тривали по дві-три години, було сотні озброєних людей з обох боків. І коли наші визволені люди сідали в автобус, вони просто мовчали, довго мовчали..».

 

Над фільмом працювали: режисер фільму - Костянтин Кляцкін, оператор-постановник - Павло Липа, композитор - Роман Вишневський, звукорежисер - Василь Явтушенко, виконавчий продюсер - Сергій Малярчук, художник - Ласло Алмаші, дизайнер анімації - Сергій Григор’єв, пошук героїв та змістовне консультування - Володимир Щербаченко, Ганна Янова.

Документальний фільм «Крихка Свобода» доступний до показів у різних містах України. У вільному доступі можна буде побачити фільм після участі в кінофестивалях. А всі деталі і новини про фільм можна знайти на сторінці у фейсбуці «Крихка Свобода».