09/11/2018 12:11
"Це дежавю з подіями у Слов'янську" - глядач про фільм "Крихка Свобода"

У місті Слов’янськ, що на Луганщині, 8 листопада показали документальний фільм «Крихка Свобода». Фільм, що не лише показує історію людей, а й передає емоцію.

Кінематографісти об’єднання Вавилон’13 спільно зі студію DocNoteFilms створили на основі зібраних правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив фільм про проблему незаконного ув’язнення під час збройного конфлікту на сході України. П’ятеро чоловіків і жінок діляться з глядачем своєю історією полону, своїми переживаннями і болем.

На показі фільму у Слов’янську були присутні усі ті, кому не байдуже до цієї проблеми. Правозахисник Володимир Щербаченко, який виступив консультантом змісту, розказав про дослідження мережі незаконних в’язниць на сході України після окупації регіону. Серед них – підвал приміщення колишньої Луганської облдержадміністрації. Цю в’язницю зі спогадами колишніх полонених описали у звіті «За ґратами будинку «уряд ЛНР».

Приїхали презентувати фільм на Луганщині також режисер фільму Костянтин Кляцкін і оператор Павло Липа. Глядачі мали змогу поспілкуватися з командою. «Ми дали у фінальних титрах суху статистику того, що насправді відбулося. На екрані ви почули історії п’яти людей, а насправді їх набагато більше. Однак ви ніколи, можливо, і не почуєте про цю проблему, бо постраждалі не захочуть про неї розказати», - звернувся режисер до глядачів.

У присутніх в залі було багато питань, коментарів, реплік. «Насправді схожа ситуація була і у нас, коли захопили Слов’янськ. Все більше людей викрадали «на підвал». Всі мовчали і боялися говорити про це вголос. Але поступово якось стали розуміти, хто яку позицію займає, і почали протестувати. І от все, що у фільмі – дежавю того часу», - прокоментував глядач.

Показ відбувся на платформі ініціатив «Теплиця». Наступний показ заплановано у місті Дніпро 22 листопада.