23/11/2018 10:11
Проблема як вона є: документальний фільм про полонених показали в Дніпрі

Документальний фільм «Крихка Свобода» тепер було показано і в Дніпрі. 22 листопада в глядацькій залі зібралися правозахисники, колишні полонені, ті, кого не оминула тема війни на сході України.

Фільм, який піднімає проблему незаконного ув’язнення. Проблема, яка стала поширеною на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей після початку бойових дій на сході України. Про полон мало говорять публічно, але від цього проблема не вирішується.

Герої фільму «Крихка Свобода» погодилися поділитися своєю історією на камеру.

Кінематографісти об’єднання Вавилон’13 і студії DocNoteFilms, які працювали над фільмом, на основі зібраних свідчень документаторами Східноукраїнського центру громадських ініціатив відтворили контект подій, які передували захопленню Луганської ОДА.

Частина фільму для реалістичності картини, що потребує документальне кіно, була знята в приміщенні Харківської ОДА, оскільки в окуповану частину Луганська потрапити не можна. Один із героїв пізніше написав свої відчуття після перегляду: «Представьте себе это путешествие в кошмарное прошлое, ведь здания администраций однотипны.Я как-будто снова прошелся по этому подвалу боли и смерти, по этажам, куда выгоняли пленных работать, архив, мойки, да все абсолютно так-же и невольно возникающее оцепенение, снова заставило стиснуть зубы и сжать кулаки».

Нині ж показ відбувся так само в приміщенні облдержадміністрації, але вже Дніпропетровської. Після показу глядачі мали можливість поговорити з командою проекту. Один із присутніх - Іван Тиренко - поділився також і своєю історією незаконного ув’язнення. Чоловіка тримали в полоні 1 рік і 7 місяців, змушували працювати на заводі. Обмеження волі, рабство і примусова праця – це не сценарна вигадка, це свідчення ще однієї людини, яка постраждала від діяльності представників самопроголошених республік на сході України.

Показ фільму відвідав Олег Шуліка, відомий головною роллю у фільмі "Позивний "Бандерас". Він як актор, учасник бойових дій, мешканець Дніпра отримав сильні враженням від перегляду фільму "Крихка Свобода". "Цей фільм стимулює до діалогу. Важливо, що тема полону піднята в кіно. В нашому військовому підрозділі теж були полонені. Коли дивився фільм, то на якусь мить, подумав, що хотів би знятися в ньому. Потім нагадав собі, що це ж таки документальне кіно. Правильний режисерський хід - не акцентувати на персоналіях, а показати, що це загальна проблема. Дуже важливо, щоб "Крихку Свободу" побачило чим більше глядачів по країні", - прокоментував Олег Шуліка.

Правозахисники СЦГІ закликають не мовчати про пережите. Повідомляти про порушення прав людини можна у спеціальній формі на сайті коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»