26/11/2018 15:11
"Крихка Свобода" на Тернопільщині

Фільм «Крихка Свобода» про полонених в «ЛНР» побачило ще одне місто України. В’язниця, яка утворилася після захоплення Луганської ОДА, стала увиразненням всієї влади самопроголошеної республіки. Поки в підвалі будівлі незаконно утримують людей, вчиняють насильство, на верхніх поверхах хтось віддає злочинні накази. У фільмі показані історії звичайних людей. Всі вони потрапили в полон за свою українську позицію.

Тож саме  у День Патріота фільм було показано у місті Теребовля на Тернопільщині. Такий день громада відзначає вже вп’яте. 25 листопада у місті відбулися ряд захотів патріотичного спрямування: зустрічі з письменниками, активістами, режисерами. На запрошення громади завітали і документалісти фільму.

Після перегляду відбулося обговорення. Хто ці люди, якою є реальність окупованих територій, які кроки можуть сприяти вирішенню ситуації з полоненими, чи є механізми впливу на державному рівні на ситуацію з незаконним ув’язненням. У глядачів виникло багато питань і не менше роздумів над темою.

Порушена проблема на великому екрані – є одним зі способів винести її на публічний рівень. Те, про що постраждалі неохоче говорять, не має бути замовчане.

Правозахисники Східноукраїнського центру пояснили, як важливо повідомляти про порушення прав людини і чому важливо документувати свідчення.

Ми закликаємо повідомляти про порушення прав людини в ході збройного конфлікту на сході України у спеціальній формі на сайті.