04/12/2018 17:12
«Жінка не має бути зброєю у збройних конфліктах» - Ірина Довгань про зустрічі постраждалих жінок у Гаазі

«Прийшов час говорити про все вголос» - таким було ключове гасло тижневих зустрічей з мережування впродовж кількох днів з 26 до 30 листопада. Фундація під егідою доктора Муквеге, цьогорічного лауреата Нобелівської премії миру, започаткувала спільноту жінок, які постраждали в ході збройних конфліктів. Тож у Гаазі відбулася уже друга мережева зустріч для осіб, які зазнали сексуального насильства під час збройного конфлікту. На заході були представниці з різних країн, з різними характерами збройних конфліктів. Бангладеш, Гватемала, Колумбія, Південна Африка, Судан, Боснія, Косово, Сирія, Україна – всі ці країни пережили збройний конфлікт. У одних він завершився декілька років тому, в других – тільки зупинився, в третіх – ще триває.

Головною метою заходу було налагодження зв’язків між потерпілими. Жінки мали змогу познайомитися з іншими такими ж жінками і їхніми ситуаціями в різних країнах в умовах війни. Вони ділилися досвідом, обговорювали питання ідентичності і меморіалізації.

У рамках нетворкінгу відбувалася серія тематичних заходів. На них були як постраждалі від збройного конфлікту жінки, так і представники організацій, що підтримують таких людей.

Одним із заходів стало представлення нової глобальної ініціативи із виплати репарацій жінкам, які зазнали сексуального насильства в ході збройних конфліктів. Цю ініціативу Фундації Муквеге підтримав Король Королівства Нідерландів Віллем-Олександр.

За словами Ірини Довгань, така ініціатива безумовно важлива, однак країна перебуває у стані війни з Росією і не є можливим зібрати інформацію про всіх постраждалих: «Жінка не має бути зброєю у військових конфліктах. Ми своїм візитом відстоювали дві цілі. Ми закликали світову спільноту зупинити збройний конфлікт на сході України і дати підтримку у боротьбі з агресором. Також будемо добиватися того, щоби потерпілі жінки не були покинуті державою. Вони не повинні чекати, поки Росія виплачуватиме репарації».

Під час зустрічі із Королем Королівства Нідерландів Віллем Олександром і Великою Герцогинею Люксембургу Марією Терезою Ірина Довгань передала звіт Східноукраїнського центру громадських ініціатив «Війна без правил» про дослідження гендерно-зумовленого насильства під час збройного конфлікту на сході України коронованим особам.

«Вірю, що ті, жінки в Україні, які постраждали в ході збройного конфлікту, знайдуть в собі сили говорити про проблеми сексуального насильства, як знайшла в собі сили Ірина Довгань. Важливо домогтися від влади проведення ефективних розслідування таких злочинів, притягнення злочинців до відповідальності та виплати постраждалим компенсацій. Не менш важливо здолати в українському суспільстві стигму до постраждалих. Ми зі свого боку зробимо все можливе, аби підтримати таких жінок в нашій спільній боротьбі за відновлення справедливості», - підсумував результати поїздки Володимир Щербаченко.