06/12/2018 18:12
Сексуальні злочини: Міжнародний кримінальний суд посилює увагу до розслідування

5 грудня у Гаазі, в рамках щорічної конференції країн-учасниць, які підписали Римський статут, відбулася презентація «На шляху відповідальності за сексуальні і гендерні злочини в МКС і поза ним». Захід був організований Міжнародною федерацією прав людини (FIDH) та посольством Канади при Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Більше 60 представників громадськості, дипломатів, журналістів та працівників МКС  обговорили проблеми із притягненням Міжнародним кримінальним судом до відповідальності злочинців, що вчинили сексуальні злочини, а також дії, які необхідно вжити для того, аби на практиці подолати безкарність.

Про поточні проблеми через неефективність судових механізмів висвітлив у своїй промові Джеймс Стюарт, заступник прокурора Міжнародного кримінального суду.  У свою чергу представники громадських організацій, які документують сексуальні злочини в ході конфліктів в Україні, Сирії та Лівії навели численні приклади зґвалтувань, сексуального рабства, найрізноманітніших форм сексуального насильства, що застосовується до чоловіків і жінок у згаданих вище країнах.

Про сексуальні злочини в ході війни на сході України розповів Володимир Щербаченко, керівник Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Він представив дослідження центру «Війна без правил», яке отримали учасники дискусії.

 «Чимало злочинців, які використовували сексуальне насильство як зброю війни, зараз переховуються на тимчасово окупованих територіях та в Росії. Водночас українські правоохоронні органи вкрай неефективні у пошуку та переслідуванню таких злочинців. Саме тому ми покладаємо великі надії на Міжнародний кримінальний суд і сподіваємось, що він допоможе подолати безкарність щодо сексуальних злочинів», - зазначив у своєму виступі Володимир Щербаченко.