16/12/2018 11:12
Харків'яни побачать своє місто у фільмі "Крихка Свобода"

У жовтні у Києві відбулася прем’єра короткометражного документального фільму «Крихка Свобода» про проблему незаконного ув’язнення на сході України.

Документальний 35-хвилинний фільм створили кінематографісти об’єднання Вавилон’13 та студії DocNoteFilms на основі документальних свідчень, зібраних правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ).

Документальну кінокартину про долі чоловіків і жінок, які були ув'язнені у підвалі приміщення колишньої Луганської ОДА одразу ж після окупації регіону покажуть 20 грудня у Харкові, де в приміщенні обладміністрації відбувалися зйомки частини фільму.

          14:30 – Планета Кіно (зал 2)

          18:30 – Хаб соціальної активності 42

П’ять колишніх полонених поділяться з глядачем своєю історією в контексті сьогодення України, від Революції Гідності до окупації Криму та східних регіонів країни.

ЛОДА – приміщення Луганської обласної державної адміністрації, яке з початку захоплення незаконними збройними формуваннями перетворилося на одне з понад 200 місць несвободи на захопленій території.

З часу окупації Луганська адміністрацію було переміщено у Северодонецьк. Установа, де працювали десятки людей, де сотні мешканців області вирішували повсякденні справи, перетворилася у Луганську на в’язницю. «На третьому поверсі сидить керівник самопроголошеної «ЛНР», а в підвалі приміщення катують, вбивають людей. Це символ влади усіх цих самопроголошених республік», - підкреслює правозахисник СЦГІ Володимир Щербаченко.

Творці фільму по-особливому  підійшли до теми полону. Вони винесли на перший план долю звичайного українця, який несподівано втрачає свій дім, право на свободу думки, і якого потім позбавляють волі. Більшість героїв фільму, чиї історії зможе побачити глядач, родом з Луганщини. Для повноти кінокартини історії героїв були доповнені зйомками інтер’єрів обладміністрації у Харкові. Ця будівля, свого часу, була за крок до захоплення, де імовірно утворилася б така ж катівня. Деталі тюремної реальності (факти катування, жорстокого поводження, приниження людської гідності) задокументовані правозахисниками СЦГІ, які виступили консультантами змісту фільму. У кінокартині передано емоцію, яка розкриває все пережите.

«Герої фільму довірились нам - ми обережно передаємо цю довіру глядачеві», - говорить режисер Костянтин Кляцкін про атмосферу зйомок.

Тизер фільмуhttps://www.youtube.com/watch?v=UJFaSwTUNlU 

Команда фільму: режисер - Костянтин Кляцкін, оператор-постановник - Павло Липа, композитор - Роман Вишневський, звукорежисер - Василь Явтушенко, виконавчий продюсер - Сергій Малярчук, художник - Ласло Алмаші, дизайнер анімації - Сергій Григор’єв, пошук героїв та змістовне консультування - Володимир Щербаченко, Ганна Янова.

Прем’єра фільму у Києві об’єднала кінематографістів, правозахисників, представників держапарату, поціновувачів документального кіно. В переповненій залі кінотеатру «Жовтень» глядачі аплодували стоячи героям кінокартини, які теж були присутні на показі.

Фільм також було показано у Польщі для учасників конференції з прав людини ОБСЄ та в Українському домі у Варшаві.

Інформація про фільм на сторінці у FB: https://www.facebook.com/TangibleFreedom/

 

Інформаційні партнери показів – Харківська обласна державна адміністрація, Східноукраїнське представництво Міжнародного фонду «Відродження».