13/06/2019 18:06
«На Зламі» почала подорож: мандрівну виставку про зміни в житті цивільних презентували в КПІ

У четвер, 13 червня, у бібліотеці Київського політехнічного інституту відкрили мандрівну виставки про порушення прав людини на сході України «На Зламі». Виставка розповідає про зміни, які відбулися в житті українців від початку війни на сході України: страх перед війною, атомізацію суспільства, руйнування сімейних зв’язків та вимушену міграцію.  

На презентації були присутні постраждалі та свідки порушень, представники міжнародних організацій та громадського суспільства, науковці та працівники Київського політехнічного інституту.

«На Зламі» - результат співпраці організацій учасників правозахисної Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»: Східноукраїнського центру громадських ініціатив, БФ «Восток СОС», ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Громадський центр правозахисних досліджень», ГО «Громадський Комітет захисту конституційних прав та свобод громадян» та кризового медіа-центру «Сіверський Донець».

Виставка поєднує задокументовані інтерв’ю постраждалих з інформацією з відкритих джерел, та інфографікою, що  доповнює особисту драму цивільних.

«Війна приносить багато складних трагічних змін в життя людей, проте багато хто вже забув, що вона триває 5 років. Більше того, держава не завжди проявляє увагу до життєвих драм цивільних. Саме тому ми займаємося документуванням злочинів на сході України, щоб наблизити відновлення справедливості і привернути увагу суспільства до цієї проблеми», - зазначив Володимир Щербаченко, керівник Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Представник німецької організації KURVE Wustrow в Україні Малгожата Бічик: «Надзвичайно вдячна колегам з Коаліції за їхню роботу. Ця виставка – намагання відповісти ненасиллям на насилля та показати як статистика та справжня людська історія перетинаються у надзвичайно цікавий та необхідний наратив для суспільства».

В той же час, учасники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» не збираються припиняти роботу з документування порушень прав людини. Марія Білякова, документатор благодійного фонду «Восток СОС», вважає, що лише постійне нагадування та стимулювання суспільної дискусії про долю і страждання цивільного населення в ході війни є надзвичайно важливим заради розуміння людського страждання та інформування суспільства щодо порушення прав цивільного населення на Донбасі.

«Одна з цілей використання задокументованої нами інформації – викликати емпатію і розуміння. Ми хочемо, щоби відвідувачі виставки зрозуміли, що відчули постраждалі внаслідок війни та змогли пройнятися їхніми проблемами. Ціль цієї виставки – дати глядачам можливість почути голоси звичайних людей: не політиків, не активістів, не дикторів», - сказала Марія Білякова.

Київський політехнічний інститут – другий пункт в маршруті виставки. Раніше вона була презентована в музеї «Золоті ворота», а після КПІ вирушить на схід України.

Презентація та створення виставки «На Зламі» стали можливими у рамках проекту «Уповноваження громадського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнський центр громадських ініціатив (Україна) спільно із партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.