20/06/2019 16:06
Чи будуть покарані злочинці за сексуальні злочини, вчинені в контексті війни на Донбасі?

Експерти обговорили зміни до кримінального законодавства в частині протидії сексуальному насильству

19 червня в Національній академії внутрішніх справ України під головуванням урядової  уповноваженої з питань ґендерної політики Катерини Левченко відбулися експертні консультації з питань вдосконалення кримінального законодавства в частині протидії сексуальному насильству, пов’язаному із конфліктом.

В консультаціях взяли участь правозахисники, фахівці у галузі права, представники правоохоронних та судових органів.

Учасники обговорили ситуацію в Україні із сексуальним насильством, пов’язаним із конфліктом та  стан законодавчого забезпечення проблеми, озвучили свої пропозиції щодо вдосконалення законодавства.

«На жаль, сьогодні правоохоронні органи неефективно розслідують злочини сексуального характеру, які пов'язані зі збройним конфліктом, у зв’язку з низкою причин. Однією з них є недосконалість українського кримінального законодавства. Законодавчі недоліки не дають можливості здійснити належну кваліфікацію сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом, як міжнародного злочину», - зазначила правова аналітикиня Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

В контексті обговорення учасники розглянули законопроект 9438 про покарання за воєнні злочини.

Експерти зазначили, що окремі положення законопроекту в майбутньому можуть призвести до проблем з кваліфікацією правоохоронцями. Водночас, всі погодились, що його прийняття є необхідним кроком для відновлення справедливості, але це має відбутись через подальше обговорення та редагування. Експерти наголосили на необхідності розробити методологічні вказівки для правоохоронців щодо розслідувань злочинів сексуального характеру.

Проведені обговорення сприятимуть важливим та результативним змінам в кримінальному законодавстві.