29/01/2018 10:01
Графічний роман у новелах "Перехрестя" обговорили у Торецьку

Нещодавно у приміщенні колишнього торецького кінотеатру «Старт» відбулася презентація графічного роману в новелах «Перехрестя: Дев’ять історій про війну та насильство». Видання є першою в Україні графічною новелою, присвяченою непростим історіям жителів Криму та Донбасу пообіч лінії розмежування.

Під час заходу учасники презентації – Володимир Щербаченко, голова ради ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» та Ганна Янова, дослідниця ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», розповіли про роботу над графічним романом. Проект тривав майже рік, і в цей час учасники – 15 активістів з Німеччини, Швейцарії, Білорусі та України і двоє художників – працювали над створенням книжки.

«Відвідувачам сподобалася графічна новела, тому вони брали книжки і собі, і сусідам. Найбільше учасників презентації вразив незвичний спосіб подачі інформації: на відміну від звичайних книг чи фільмів, тут людське горе показано через комікс, і це змушує читачів задуматися. Під час презентації було багато запитань, і це дуже добре! Одна постраждала сім’я, надихнувшись історіями з новели, навіть почала роботу над грантовою заявкою», – поділилася враженнями Ольга Руденко, голова організації «Екологія та соціальний захист».

Проект «Розповісти про конфлікт: створення графічних новел про війну на Донбасі» реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив у рамках  діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» та німецької правозахисної організації Libereco – Partnership for Human Rights (www.lphr.org) за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.