10/12/2019 19:12
До Дня прав людини у вільний доступ виклали англомовну версію фільму «Крихка Свобода» про полонених «ЛНР»

10 грудня, в День прав людини у вільному доступі з’явилася англомовна версія короткометражного документального фільму «Крихка Свобода», створеного кінематографістами об’єднання Babylon'13 та студії DocNoteFilms за сприяння «Східноукраїнського центру громадських ініціатив».

На великих екранах «Крихку Свободу» було презентовано 10 жовтня минулого року. Відтоді покази  фільму відбувалися в українських містах та закордоном. На День Конституції України у вільному доступі з’явилася україномовна версія фільму. У День прав людини творці вирішили презентувати англомовну версію.

Правозахисники та кінематографісти сподіваються, що публікацією англомовної версії фільму привернуть додаткову увагу міжнародної спільноти до проблеми порушень прав людини в ході війни на сході України.

«Наше завдання, як документалістів, продовжувати розповідати про надзвичайно складні речі доступною для глядача мовою кіно. Ми сподіваємось що англомовний глядач, переглянувши фільм з дубляжем, зможе швидше зрозуміти, про що цей фільм, перейнятись долею героїв та можливо вперше отримати відповідь на запитання: чому українці вимагають справедливості?», - зазначив режисер фільму Констянтин Кляцкін.   

«Нажаль,  чим далі – тим більше політиків на заході готові знову поділити світ разом із Росією на зони впливу і закривати очі на воєнні злочини та брутальні порушення прав людини. Ми будемо протидіяти цьому і вихід у світ «Крихкої свободи» англійською мовою – це один із таких кроків. Ключ до миру на Донбасі - не в задобрюванні Росії як країни агресора, а в примусу її до цивілізованих норм співіснування із іншими країнами», - зазначив голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко.

У фільмі розповідається історія 5 цивільних осіб, які пережили незаконне ув’язнення у підвалах колишньої Луганської обласної державної адміністрації після окупації. Основою для зйомок фільму послугувала інформація, зібрана правозахисниками для аналітичного звіту «За ґратами будинку «уряду ЛНР», про факти катування і жорстокого поводження.  Водночас, незважаючи на катування і нелюдське поводження, яке пережили  герої фільму –  через п’ять років після звільнення з полону вони все ще домагаються засудження осіб, відповідальних за ці злочини.

Нещодавно Кремінський районний суд Луганської області зупинив судове провадження щодо «прокурора» так званої ЛНР Аркадія Корнієвського, обвинуваченого у незаконному ув’язненні та катуванні героїв фільму, і відмовився розглядати справу за його відсутності.

«Я почуваю себе покинутим державою і нездатною мене захистити. Скільки років битися і даремно. Відчуття, ніби це мої особисті проблеми, а не трагедія всієї країни. Що це не війна, яка стосується всієї країни і яка ведеться проти всієї країни, а особисто моя проблема», - зазначив постраждалий у справі та герой фільму Олександр Ретівов.

Над фільмом працювали: режисер фільму - Костянтин Кляцкін, оператор-постановник - Павло Липа, композитор - Роман Вишневський, звукорежисер - Василь Явтушенко, виконавчий продюсер - Сергій Малярчук, художник - Ласло Алмаші, дизайнер анімації - Сергій Григор’єв, пошук героїв та змістовне консультування - Володимир Щербаченко, Ганна Янова.