21/01/2020 20:01
Правозахисники обговорили з жителями прифронтового Торецька концепцію законопроекту про населені пункти «сірої зони»

21 січня в місті Торецьк Донецької області правозахисники «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» обговорили з місцевими жителями концепцію законопроекту про населені пункти на лінії зіткнення.

В обговоренні також взяли участь представники громадських організацій, державних структур, органів місцевого самоврядування.

Концепцію законопроекту презентували голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко та юрист-аналітик Андрій Остапенко. На думку правозахисників закон має регулювати питання відшкодування витрат, пов’язаних з використанням військовими майна цивільних осіб; встановлення додаткового коефіцієнту (10-20%) на соціальні виплати для мешканців населених пунктів на лінії зіткнення, питання доступу до медичних і соціальних послуг тощо.

«Допомагаючи жителям прифронтових територій ми побачили значну кількість прогалин в українському законодавстві щодо їхніх проблем. Так у нас виникла ідея цього законопроекту. Перед тим, як створювати текст майбутнього закону ми вирішили обговорити цю ідею з жителями «сірої зони», - зазначив голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко.

Жителі Торецька підтримали ідею створення спеціального закону про населені пункти на лінії зіткнення.  Актуальним для них є питання фіксації завданих збитків та відсутність практичного механізму їх відшкодування.  В Торецьку та прилеглих містах та селищах проживає багато людей, які постраждали внаслідок воєнних дій, але так і не отримали офіційного статусу інвалідності чи компенсації за пошкоджене майно. За роки конфлікту форми складання актів на пошкоджене майно кілька разів змінювалися і через це у потерпілих виникають проблеми з фіксацією завданої шкоди.

Торецьк – прифронтове місто, розташоване за 7 км до лінії фронту. В місті чути артилерію, час від часу снаряди вбивають чи калічать місцевих жителів та українських військових. Водночас, в місті та прилеглих селах й досі проживає 70 тисяч людей.