Шлях матері загиблого у встановленні справедливості за підтримки адвокатів СЦГІ

Тетяна Єрмоленко втратила сина 9 травня 2014 року. Саме того дня в Маріуполі озброєні сепаратисти напали на міське управління поліції. При обороні будівлі управління загинули військовослужбовці та працівники органів внутрішніх справ. Шестеро осіб віддали життя, виконуючи свій обов’язок. Серед них і син Тетяни Федорівни – молодший інспектор зв’язку батальйону патрульної служби Маріупольського міського управління головного управління МВС в Донецькій області Михайло Єрмоленко.

Тетяна Єрмоленко пам’ятає ті хвилини, коли їй подзвонили з лікарні, куди привезли сина. На мить матері стало спокійніше, адже жевріла надія, що лікарі можуть врятувати життя. Однак вони, двічі перезапускаючи серце Михайла Єрмоленка, врятувати чоловіка не змогли. На третій раз серце таки зупинилося.

Жінка у свої 67 років упевнена, що має докласти всіх зусиль, аби дізнатися правду про той трагічний для неї ранок. Понад усе Тетяна Єрмоленко хоче дізнатися, хто ж таки вистрілив у її сина: «Я просто хочу подивитися в очі його мами».

Пошук винних у трагічних подіях 9 травня розпочався без зволікань. Окремих виконавців знайшли достатньо швидко. Однак з часом частина їх кудись «зникла»: когось обміняли, хтось зник невідомо куди. На лаві підсудних опинилося лише четверо рядових виконавців із диверсійної групи «Мангуста». Відтоді судова справа довго не зрушувала з місця. Ватажок групи, яким виступає маріуполець Олег Недавній,  досі залишається в розшуку. За підозрами, вказаними на сайті поліції Донеччини, він був убитий у 2014 році. 

У процесі розгляду справи було багато перешкод, які гальмували процес: змінювалась колегія суддів, свідків не допитували. Розгляд спочатку відбувався в Іллічівському районному суді Маріуполя, де судді чи йшли у відпустку, чи писали заяву на самоусунення від процесу, чи йшли в декрет, когось переводили до іншого суду. Зрештою, в суді не залишилося суддів, які могли би вести цю справу, тому подальший її розгляд доручили суддям іншого району Маріуполя.

Стосовно кожного диверсанта відкрито відразу кілька кримінальних проваджень – за вбивство, участь у незаконних збройних формуваннях, тероризм, а також розбійні напади та викрадення автотранспорту. Такі злочини передбачають покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

На сьогодні судова справа щодо подій 9 травня нараховує 30 томів, а з них розглянуто лише три. На розгляд однієї справи йде в середньому два судових засідання, бо ж окрім письмових доказів, є ще близько 50 свідків, яких теж необхідно опитати.

Однак і під час розгляду справи в Жовтневому райсуді Маріуполя є всі ознаки того, що судді шукають можливість усунутися від розгляду резонансної справи. Так, судді Шевченко О.А. та Музика О.М. не полишаають спроб оформити собі відрядження до інших судів. Тим часом у головуючого судді Томіліна О.М. в жовтні 2018 р. спливає строк повноважень судді. 

Попри все, Тетяна Єрмоленко вірить, що таки дочекається того часу, коли справедливість буде встановлено і винних покарано: «Треба, аби працював закон і перед ним усі були рівні». А поки чекає відповідь на скаргу до прокуратури Донецької області, аби у  межах компетенції вжили заходів щодо прискорення судового розгляду, зокрема, шляхом забезпечення невідкладного допиту потерпілих.

І хоч до оголошення судового вироку розгляд справи може тривати ще не одне засідання, та робота продовжується, аби жоден злочинець не уникнув покарання.