23/10/2017 10:10
У Києві презентували перший графічний роман у новелах про війну «Перехрестя»

У понеділок, 23 жовтня, у Києві відбулася презентація графічного роману у новелах "Перехрестя: дев'ять історій про війну та насильство". У заході взяли участь координатори проекту, громадські активісти та художники, що працювали над романом, журналісти та всі зацікавлені. 

Майже рік активісти з восьми громадських організацій разом з двома художниками створювали графічний роман у новелах. Спочатку активісти брали бібліографічні інтрев'ю з постраждалими та свідками порушень прав людини, вчинених під  час конфлікту на Донбасі та окупації Криму. Пізніше на їх основі розробили сценарії, а художники створили ілюстрації.

"Зараз наша основна робота - це документування злочинів, які були вчинені в ході збройного конфлікту на Донбасі. Ми надаємо правову допомогу тим, хто її потребує, а також збираємо інформацію для того, аби злочинці не уникнули покарання. Але тепер ми знайшли ще один спосіб з користю використати інформацію, яку збираємо. Графічний роман - це дієвий спосіб донести інформацію про трагедію війни для тих, хто не хоче її помічати", - каже Володимир Щербаченко, голова ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив".

У презентації також взяв участь Сергій Захаров, який раніше сам перебував у незаконному місці несвободи так званої "ДНР". За його словами, робота над виданням вкотре підтвердила, що графічні оповіді - це серйозний засіб подачі фактів. Завдяки цьому графічний роман можна вважати повноцінним видом репортажу та документалістики.

"Головне завдання "Перехрестя" - подати матеріали про порушення прав людини "новим" для нас способом графічної візуалізації. Крім цього, ми також робимо внесок у виховання культури розуміння коміксів. Графічний роман руйнує стереотипи про те, що свідчення можна фіксувати лише за допомогою техніки - на відео, фото, аудіо чи в текстових книжках", - поділився Сергій Захаров.

Під час презентації про суть проекту також розповіла Імке Хансен, ГО "Лібереко - Партнерство за права людини". За її словами, графічний роман у новелах - це спроба подивитися на конфлікт по-іншому. Не лише через статистику, а через те, що ці люди відчувають. У такий спосіб, сподіваються організатори, вдасться уникнути політизації та однобічного сприйняття конфлікту.

"Ми маємо на меті показати різноманіття шляхів того, як війна продукує насильство. Ми розповідаємо справжні історії людей, які пережили насильство. Через ці історії ми хочемо показати, чим конфлікт є насправді для людей, як він змінює їхні життя. Врешті, як він впливає на суспільство. У графічній новелі місце голосам людей, яких зазвичай не чути ", - підсумувала Імке Хансен.

Проект "Розповісти про конфлікт: створення графічних новел про війну на Донбасі" реалізує Східноукраїнським центром громадських ініціатив у рамках діяльності Коаліції "Справедливість заради миру на Донбасі" спільно із німецькою правозахисною організацією Libereco-Partnership for Human Rights (www.lphr.org) за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.