28/06/2019 18:06
Документальний фільм «Крихка Свобода» з’явився у вільному доступі

28 червня, в День Конституції України у вільному доступі з’явився короткометражний документальний фільм «Крихка Свобода», створений кінематографістами об’єднання Babylon'13 та студії DocNoteFilms за сприяння «Східноукраїнського центру громадських ініціатив». Фільм знайомить глядачів з історіями 5 мирних мешканців, незаконно ув’язнених у підвалах колишньої Луганської обласної державної адміністрації після окупації. 

«У назву фільму «Крихка свобода» ми закладали ідею, що базові поняття, які ми вважаємо нормальними і невід’ємними – свобода вибору, висловлювань, фізична свобода – можуть зникнути буквально за один день. Це могло би трапитися з будь-ким із нас, якби наші міста опинилися в окупації. Розповісти мовою кіно про досвід цих людей – великий виклик. І я неймовірно вдячний кожному з цих 5 героїв, що вони нам довірилися», - говорить режисер Костянтин Кляцкін.

Основою для зйомок фільму послугувала інформація, зібрана правозахисниками для аналітичного звіту «За ґратами будинку «уряду ЛНР», про факти катування і жорстокого поводження. Водночас, творці фільму тактовно підійшли до болючої теми полону і не висвітлювали жахливих подробиць утримання полонених.  Документалісти ставили перед собою завдання зробити кіно, яке буде зрозуміле кожному у будь-якому місті України.

«Для мене робота над фільмом не була простою, тому що потрібно було знову пригадати, пережити все, що відбувалося. Але цей фільм важливий і потрібний – багато людей досі залишаються там, у нелюдських умовах. Те, що відбувається по той бік лінії зіткнення, нагадує процеси, які відбувалися після Жовтневої революції – коли обвинувальні вироки штампували усім підряд з однією метою – залякати. Я вважаю, що це терор над мирним населенням, тому що приклади таких розправ придушують волю, здатність людей критично мислити і оцінювати те, що відбувається», – каже Олександр Ретівов, герой фільму.

 Публікація фільму у вільний доступ відбулася у символічну дату.

«День Конституції – це привід не лише радіти своїм конституційним правам, але й привід замислитися над тим, що ми можемо зробити для українців, які перебувають під тимчасовою окупацією, і чиї фундаментальні права порушуються щоденно», - зазначив Голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Перед онлайн-прем’єрою стрічка була презентована в кінотеатрах Києва, Сєвєродонецьку, Слов’янську, Харкові, Львові, та інших містах. Фільм також було показано у Польщі для учасників щорічної конференції з прав людини ОБСЄ та в Українському домі у Варшаві.

Режисер фільму - Костянтин Кляцкін, оператор-постановник - Павло Липа, композитор - Роман Вишневський, звукорежисер - Василь Явтушенко, виконавчий продюсер - Сергій Малярчук, художник - Ласло Алмаші, дизайнер анімації - Сергій Григор’єв, пошук героїв та змістове консультування - Володимир Щербаченко, Ганна Янова.

Фільм доступний для перегляду за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZQNWy6RHj6U